tisdag 9 september 2014

Ny Variant på Fiskgratäng

Härom kvällen kolla jag på Jamie Olivers nya program Save with Jamie. Där visa han hur man gjorde en fiskpaj såg för jäkla gott ut, jag vart tvungen att prova. Själva "pajen" vart god men om man inte gillar gröna ärtor rekommenderas att du gör vanlig mos istället. Kommer lätt göra denna när vi ska ha fiskgratäng hemma i fortsättningen.




8 portioner (tid: 1 timme och 30 minuter)
1 kg potatis
1 citron
40 g osaltat smör
400 g frysta ärter
2 morötter
2 lökar
olivolja
5 dl mellanmjölk
2 frysta laxfiléer à 150 g
2 frysta filéer av vit fisk à 100 g
65 g vetemjöl
100 g fryst spenat
125 g frysta, kokta och skalade räkor
1 rågad tesked engelsk senap
40 g cheddarost
Förvärm ugnen till 180°. Skala potatisen, skär i stora, jämna bitar och lägg i en stor kastrull med kokande saltat vatten i 15 minuter eller tills de är genomkokta. Låt rinna av och mosa med en nypa salt och peppar, rivet citronskal och smör. Lägg de frysta ärterna i ett durkslag, häll på lite kokande vatten så att de tinar, låt rinna av ordentligt och kör stötvis i en matberedare. Vänd ner ärterna i potatismoset tills det är väl blandat och ställ åt sidan.
Skala och hacka morötter och lök och stek i en stor ugnsfast panna (ungefär 30 cm i diameter) med en skvätt olivolja i 15 minuter eller tills det blivit mjukt men inte fått färg. Rör om då och då. Under tiden värmer du mjölken i en kastrull på medelvärme. När den börjat sjuda lägger du ner alla de frysta fiskfiléerna i ungefär 5 minuter, tar upp dem med en hålslev och lägger dem på ett fat och drar av kastrullen från plattan.
Rör ner mjölet bland morötterna och löken och tillsätt mjölken allt eftersom, en sked i taget, under ständig omrörning. Rör ner spenaten tills den mjuknat och krydda så det blir gott. Lägg i fiskfiléerna i strimlor (avlägsna försiktigt skinnet och kasta det om det sitter kvar något), tillsätt räkor, senap och saften från halva citronen, riv ner cheddarosten och rör försiktigt så det blandas. Lägg det ärtspetsade potatismoset ovanpå, platta ut det och fluffa till det med en gaffel.Baka i mellan 30 och 40 minuter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar