1 hel kyckling ca 1,4 kg
2 chili av valfri sort
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
4 tomater
1-2 citroner
salt och svartpeppar efter smak, snåla inte med pepparn
4 msk olivolja
2-3 dl vatten
kycklingbuljon
grönsaksbuljong
några kvistar färsk citrontimjan (valfritt)
några kvistar färsk salvia (valfritt)
1. Skala och skiva gul lök lite grovt, skala och tryck till vitlöksklyftorna, skölj och skär tomaterna grovt gör likadant med paprikorna.
2. lägg hela kycklingen i en stor gryta salta och peppra rejält, skölj av citronen ordentligt och riv ner skal på kycklingen och pressa i saften från båda citronerna, runt om lägger du ner allt från punkt 1 och chilin.
3. ringla över olivoljan och lägg ner salvian och timjan och häll på buljonen och vatten.
4. Koka på svag värme i 2 1/2 till 3 timmar gärna längre. Med lock på. Ju längre desto mörare blir köttet. Vill man så är det gott att köra in kycklingen på grill i ugnen en stund så skinnet blir frasigt. Kan man göra en 15-20 minuter innan servering.
5. Servera med en god sås till ett tips är att använda buljongen från kycklinggrytan och bara hälla i grädde, redning och piffa till med en klick marmelad, skogsbär, blåbär vad du har hemma. Jag hade även i stark chilisås för att få lite sting. Detta blir mumma!
6. Till detta kan du ha ris, bulgur eller gnocchi servera gärna också en god härlig sallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar