söndag 9 november 2014

Gör din egen ekologiska deodorant



Som många av er förhoppningsvis redan vet är det massa skräp och gift i ”vanliga” deodoranter och antiperspiranter. I de sistnämnda finns aluminiumsalt för att täppa till porerna i armhålan så man inte svettas alls.

Är det någon hudvård som ska vara naturlig är det deon! Köp eller tillverka en naturlig och giftfri deo. Jag har nu efter ett antal månader äntligen fått tummen ur röven och har ikväll gjort en egen deo. 
Om man inte orkar göra en egen kan man använda endast kokosolja eller bara lite vatten och bikarbonat. 
Det finns ganska många olika varianter på hemmafixade naturliga deos om man söker runt lite på nätet. Jag använder mig av Kokosolja, sheasmör, bikarbonat, potatismjöl eko helst men ta det du har hemma, valfri eterisk olja tex citron,apelsin,lavendel, tea tree och E-vitamin.


RECEPT NATURLIG DEODORANT, DRYGT 100 ML:

50 g Sheasmör 
25 ml kallpressad kokosolja eko
25 ml (5 tsk) bikarbonat
15 ml (3 tsk) ekologiskt potatismjöl
Ev. 0,5 ml e-vitamin
Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eterisk olja (sammalagt max 1 ml eterisk olja per 100 ml)

GÖR SÅ HÄR:

Smält ihop sheasmöret och kokosoljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordenligt.
Blanda bikarbonat och potatismjöl. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa.
Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar