tisdag 4 februari 2014

Detoxa ditt hem!

Visste du att plasten i ditt kök kan vara giftigt? Inte alla är farliga, mest känsliga är vi unga kvinnor och barn. Det behövs givetvis mer forskning kring detta för man vet inte säkert hur skadligt det kan vara.
Men om du ändå vill dra ner på plaster som kan vara skadliga och tex innehålla bisfenol A kan du tex bytta ut plasten mot något annat se mina tips här nedan. Tänk på att plast släpper ifrån sig kemikalier vid uppvärmning. Undvik därför att värma på mat eller dryck i plast. Att hälla varmvatten typ pastavattnet i durkslag av plast. Att lägga varm mat i en plastlåda. Att diska plast i diskmaskinen. Det är inte bara skadligt i hemmet utan även för miljön och våra djur i det fria. Det finns mycket att säga om plast. Det är himla bra förvaring och är bra till barn då det inte går isönder. Vi hittar mycket plast i våra hem. Vi behöver tänka efter tycker jag och göra det vi kan. Kanske ta med en tygkasse nästa gång vi handlar, servera mat och dryck på porslin, rostfritt stål och i glas är bara något värt att nämna...

Denna text inom " tassar " är lånad av livsmedelsverkets hemsida:

"Var finns Bisfenol A? 

Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper. 
Bisfenol A finns också i olika typer av matbehållare, till exempel  konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport. Det är inte längre tillåtet att sälja nappflaskor av polykarbonat eller förpackningar med lack och ytskikt som innehåller bisfenol A till barn upp till tre års ålder. "

Det du kan göra är att byta ut: 
Teflonpannor
plastskärbrädor
matlådor av plast
kaffebryggare av plast
stekspade av plast
plastpåsar och plastfolie
durkslag av plast
bakbunke och andra skålar av plast

Använd istället:
Stekpanna av gjutjärn eller rostfritt
träskärbrädor eller klipp köttet eller örter/kryddor
glasburk/ glaslåda
rostfri bryggare eller glas + porslintratt
stekspade av trä eller rostfritt
skål med fat uppochned
durkslag av rostfritt stål eller porslin
bunke av rostfritt stål glas eller porslin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar