tisdag 8 april 2014

Frozen peanut butter cream pie


Botten består av oreokakor, men en härlig chokladtryffel ovanpå och lite saltade jordnötter. Sedan är det en len fyllning med smak av jordnötssmör. Kakan toppas med vispgrädde, saltade jordnötter och peanutbutter cups. Du kan byta ut dem mot snickers vilket är lättare att få tag i. Jag valde att strö på jordnötter och kakaonibs och servera grädden vid sidan om. Det är en riktigt mäktig kaka så en liten bit räcker. Bra att förbereda när man får många gäster då den skall stå i frysen minst sex timmar för att sätta sig.
Enligt receptet skall kakan stå framme cirka tio minuter innan servering. För mig tog det mycket längre tid innan kakan blev sådär krämig och god efter en natt i frysen. Upp emot en halvtimma, om inte mer.



Ingredienser:
Pajskal
250 g Oreokakor (25 st)
60 g smält smör

Mörk chokladtryffel
150 g vispgrädde (1 1/2 dl)
60 g salta jordnötter (1 dl)
150 g mörk choklad

Jordnötsfyllning
400 g cream cheese
50 g vispgrädde (1/2 dl)
350 g slät jordnötssmör (2 1/2 dl)
100 g farinsocker (1 1/4 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)
250 g vispgrädde (2 1/2 dl)

Garnering
300 g vispgrädde (3 dl)
6 Reese´s peanut buter cups i bitar (eller skickers)
30 g salta jordnötter (1/2 dl)

Pajskal
Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Skrapa bort fyllningen i oreokakorna och kör sedan kexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fodra insidan på en spring- eller pajform med löstagbara kant, 22 cm i diameter, med blandningen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Mörk Chokladtryffel
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät tryffel. Häll tryffel i pajskalet, strö över jordnötter och låt stå i frysen tills tryffeln stelnat. Det tar cirka 40 minuter.
Jordnötsfyllning
Vispa cream cheese, 50 g (1/2 dl) vispgrädde, jordnötssmör, farinsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt 250 g grädde i omgångar och vispa tills fyllningen känns fast och krämig. Fördela fyllningen jämt i pajskelet och låt pajen stå i frysen i minst 6 timmar.
Ta ut pajen 10 minuter före servering (jag tyckte det tog längre tid). Mjukvispa grädden och bred den ovanpå. Avsluta med att strö över snickers och salta jordnötter.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar