lördag 28 december 2013

JAKTEN PÅ EN MÖRDARE

Detta är en reportagebok skriven av Tobias Barkman som är en journalist från Sydsvenska Dagbladet.
Boken handlar om ett antal kvinnomord i Skåne från 1980-talet och framåt. Det största fallet i boken är mordet på Helén i Hörby. Mycket intressant att få en inblick i hur spaningsarbetet går till, hur dem håller förhör och hur man går vidare med tips ifrån allmänheten. En läsvärd bok dock lite obehaglig då detta har hänt i närheten av Eslöv.
Jag önskar att vi i Sverige hade samma system som i USA, där sexualförbrytare registreras och där deras bostäder kan lokaliseras. Inte för att hämnas dem utan mer för att veta vilka grannar man har så man kan skydda sin familj.



När tioåriga Helén Nilsson gick för att träffa sina kompisar vid Lågprisaffären den 20 mars 1989 rörde sig ungefär tio pedofiler i Hörby. Ytterligare ett tiotal män med andra sexuella perversioner och sexbrott på sina samveten fanns i närheten. På en gård strax utanför tätorten spelades det in våldsporrfilm. Det är ren fasa att föreställa sig den lilla flickan och hennes ovetande föräldrar i det scenariot.
 Kriminalkommissarie Per-Åke Åkesson sammanställde uppgifterna när han, nästan tio år efter att Helén Nilsson hittats mördad, återigen öppnade utredningen. Det skulle visa sig att ingen av dessa kartlagda män mördade Helén Nilsson. Mördaren var istället den numera riksbekante Ulf Olsson, som gick fri i femton år och till slut fälldes av ett tips och ett DNA-test.
Sydsvenskanjournalisten Tobias Barkman ger i sin bok ”Jakten på en mördare” detaljerna kring hur fallet till slut löstes, och redogör för en rad andra, mindre kända mordfall i Kristianstadstrakten som spaningsgruppen runt Per-Åke Åkesson framgångsrikt utredde under 90-talet.
Det blir mer fasa. ”Nattvandrar-Bengt” överföll, våldtog och mördade två kvinnor under samma tid som han var drivande i en nattvandrarförening i Kristianstad. En gymnasist mördade i raseri två jämnåriga flickor i samband med hångel och sex. Män som hatar kvinnor tycks befolka varje vardag. Förhören med dem tillhör höjdpunkterna i boken.
      Foto: Emil Malmborg, Killen på fotot är Tobias Barkman  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar