Moussaka
Ingredienser
4 portioner
- 1 gul lök , finhackad
- 2 vitlöksklyftor , finhackade
- 2 msk tomatpure
- 4 msk olivolja
- 400g nötfärs , alt lammfärs
- 1 burk krossade tomater eller färska tomater (400 g)
- 1 tsk oregano , torkad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Bechamelsås
- 1/2 dl olivolja
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 100 g riven ost, tex greve eller parmesan
- salt
- svartpeppar
- lite muskotnöt efter smak
- 1 aubergine , skivad
- 6 potatisar , skalade och skivade
- 1 fpk festa ost (valfritt)
- salt
- svartpeppar , nymalen
Så här gör du:
Börja med köttfärssåsen. Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré. Tillsätt färsen och stek ca 3 minuter. Häll i krossad tomat. Krydda med oregano, salt och svartpeppar. Låt småkoka ca 20 minuter under lock. Skiva auberginen och blanda med ½ tsk salt i en bunke. Låt stå ca 10 minuter, häll av vätskan som bildats i bunken. Gör under tiden bechamelsåsen. Vispa ihop olivolja och mjöl i en stor kastrull. Bryn ca 1 minut och tillsätt sedan mjölken. Låt småkoka till en tjock sås och drag av från värmen. Rör ned riven parmesanost i såsen. Sätt ugnen på 225°. Varva aubergine, potatis, köttfärssås och smulad fetaost i en ugnsform (ca 30530 cm). Toppa med bechamelsåsen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar