fredag 6 december 2013

Moussaka




Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök , finhackad
  • 2 vitlöksklyftor , finhackade
  • 2 msk tomatpure
  • 4 msk olivolja
  • 400g nötfärs , alt lammfärs
  • 1 burk krossade tomater eller färska tomater (400 g)
  • 1 tsk oregano , torkad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Bechamelsås

  • 1/2 dl olivolja
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk 
  • 100 g riven ost, tex greve eller parmesan 
  • salt
  • svartpeppar
  • lite muskotnöt efter smak
  • 1 aubergine , skivad
  • 6 potatisar , skalade och skivade
  • 1 fpk festa ost (valfritt)
  • salt
  • svartpeppar , nymalen

Så här gör du:


Börja med köttfärssåsen. Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré. Tillsätt färsen och stek ca 3 minuter. Häll i krossad tomat. Krydda med oregano, salt och svartpeppar. Låt småkoka ca 20 minuter under lock. Skiva auberginen och blanda med ½ tsk salt i en bunke. Låt stå ca 10 minuter, häll av vätskan som bildats i bunken. Gör under tiden bechamelsåsen. Vispa ihop olivolja och mjöl i en stor kastrull. Bryn ca 1 minut och tillsätt sedan mjölken. Låt småkoka till en tjock sås och drag av från värmen. Rör ned riven parmesanost i såsen. Sätt ugnen på 225°. Varva aubergine, potatis, köttfärssås och smulad fetaost i en ugnsform (ca 30530 cm). Toppa med bechamelsåsen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar