torsdag 26 december 2013

Prag

I Augusti i år åkte jag och mina kära pinglor till Prag som är huvudstaden i Tjeckien. Där bor en ca 1,2 miljoner människor i staden som är känd för sina vackra och pampiga byggnader. Nationalmuseet, Vaclavplatsen och Karlsbron lockar människor från hela världen. Att ta sig runt gör man med spårvagn,tåg,buss eller använder sina två ben.

Vårt hotell låg mitt på gågatan centralt och bra. 



Lite utav det livsnödvändiga inhandlades.

En typisk äldre herre i Prague :)



     Samlingsplatsen Vaclavplatsen i Prag. Foto: René Villela

                                                    Ingång till Nationalmuseet

Vaclavplatsen är det största torget i Prag och har en lång historia. Idag är det dock ett trendigt ställe fullt av butiker,restauranger,kaffeer och en och annan nattklubb hitta även en herrklubb på detta torg. Ovanför torget ligger det imponerande Nationalmuseet. Tjeckierna anser att deras öl är "den bästa" Mest populärt är Gambrinus, många lokalbor föredrar Urquell liksom mig. En annan känd och god sort är Staropramen. 

Foto: google.se

Foto: Gamla stan, google.se






                                          Karlsbron över Moldau.  Foto: Karlov Most


Den pampiga och gotiska Karlsbron över floden Moldau, har en rad jättelika stenstoder, som representerar religiösa figurer och ikoner. En av dessa statyer sägs bringa lycka till den som berör det. Under dagen är där många konstnärer och musiker, men på natten lugnar bron ner och blir en underbar plats att titta ut över. Bron är från 1300-talet och pryder tusentals vykort från Prag.
På Castle Hill, ligger den vackra Pragborgen som ser ut som något direkt ur en saga. Slottet har många sevärdheter för den nyfikne turisten. Nedanför slottets väggar ligger en serie trädgårdar fulla av träd och bänkar där du kan vila och se ut över staden.

                                              TV-tornet i Prag. Foto: blogg.flygstolen.se
Foto: omprag.se

Mer att se är Žižkov TV Tower, den högsta byggnaden i Prag som byggdes av kommunisterna som ett tecken på den teknik och makt som fanns i det kommunistiska blocket. Besökarna kan ta en hiss upp i tornet till ett visningsdäck eller njuta av en måltid i TV-tornets restaurang som erbjuder en 360 graders vy över staden. TV-tornet är även platsen för en konstutställning där jättelika skulpturer av spädbarn pryder utsidan av tornet.


                                                          Dancing Building - häftig arkitektur! Foto: Gloriky & Jose
Dancing Building inspirerad av dansarna Ginger Rogers och Fred Astaire. En vacker blandning av glas och stål som verkar röra sig på egen hand, gör detta till en häftig plats precis intill floden Moldau.



Myslbek köpcentrum - bara nedför Na Príkopech från Vaclavplatsen, nära tunnelbanestationen "Mustek". Foto: www.prague-shopping.cz



Självklart finns många fina tillfällen till shopping. Prag är känt för sina kristallglas och utbudet är därför riktigt stort. Du hittar många butiker runt torget Gamla Stan. De stora shoppingstråken hittar du i Nové Mesto (Nya Stan). Längs avenynVáclavské Námesti eller gågatan Na Príkopech, hittar du de flesta stora kedjorna som Zara, H&M och Marks & Spencer. Mindre butiker och kläddesigners finns utspridda över staden.




Hitta två rosa bajamajor som hette Jenny, coola!




Vi var bara ett par dagar i Prag men är väldigt nöjd med vilka restauranger vi valde. Vilken mat och till inget pris alls. Vi användes oss utav www.tripadvisor.se för att välja ut våra pärlor. Första kvällen besökte vi Cantina deras mexikanska mat var jäkligt gott. Restaurangen är rankad som nr 43 bästa utav 2696 st. 





Foto: menute.com

Dag två besökte vi den magiska restaurangen Ambiente Pasta Fresca. Den är rankad som nr 9 utav 2696 st. Vilken mat, miljö och så jävla billigt helt galet. 

Foto: Courtesy of Ambiente Pasta Fresca

Foto: menute.com






Sista kvällen valde vi att gå till Cestr. Man fick själv välja vilken bit kött man ville ha och sedan tillaga dem den efter önskemål. Har aldrig ätit så gott kött i hela mitt liv och vinet till vart fantastiskt gott.

Foto: www.nelso.cz

Foto: tripadvisor.co.uk






Kommer aldrig glömma min lilla utflykt till skelettkyrkan som ligger i en stad utanför Prag. Kan bara ge er lite ledord för det går ej att återberätta det måste upplevas men med få valda ord kan jag beskriva det. ( 2 timmars sömn, full som fan, sista pengarna, öl, tågresa ensam, åkte fel, asiatisk familj från Kanada, taxi, hysteri/stress, missa nästan flyget. Ja som ni läser det vart helt Crazy men fick uppleva det och jag tackar mig själv än idag att jag stack dit trots hur jag mådde den morgonen. Mia och Sandra njut av bilderna och av er bild utav mig hur jag såg ut den morgonen.

Fel station mitt ute i ingenstans! 


Foto: nennysplace.com

Foto: metrobloggen.se

Foto: stenaroadtrip.com

Rekommenderar er verkligen att någon gång resa till Prag. Det är billigt att åka dit och att leva där. Kommer åka dit fler gånger finns mer att se och fler restauranger att besöka. Finns något för alla nu har jag provat på festlivet och hann med lite kultur också. Nästa resa blir mer öl och mer kultur. Vill se mer utav gamla staden, vill prova en ölprovning samt se deras stora bibliotek. 



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar