fredag 6 december 2013

Vitello Tonnato på fläskfile




Ingredienser

4 portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • finrivet skal från 1 citron
  • 1 kvist rosmarin, plockad och hackad                           
  • salt
  • peppar
  • lite rucola till garnering

Tonfisksås till Vitello Tonnato

  • 1 burk tonfisk i olja (200 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äggula
  • 3 msk kapris  + 1 msk av kaprislagen
  • några blad basilika
  • några blad persilja
  • 3 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Krydda filén med olivolja, vitlök, citronskal, rosmarin, salt och peppar. 
Bryn i stekpanna runt om tills den fått fin färg. Stek klart i ugn på 100°C till 62°C innertemperatur. Det tar ca 25 minuter. Köttet ska vara lätt rosa men köttsaften ska vara klar. Låt svalna. 
Tonfisksås:
Häll av oljan från tonfisken. Mixa samtliga ingredienser utom rucolan till en slät sås med en mixerstav eller i en hushållsassistent. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Servera till köttet. 
Skiva sedan köttet tunt och servera med rikligt av den kalla tonfisksåsen. Garnera med rucolabladen.

Ex på Grekisk sallad: Rödlök,tomat,gurka,paprika,blandsallad,oliver,fetaost,örter och olivolja
Till detta hade vi även en grekisk sallad och melon med prosciutto och  ugnstekt aubergine. Frukten kan vara lite besk så du kan göra avbeskning om du vill. Avbeskning: Aubergine har besk smak som kan mildras genom att man häller på ett rikligt lager med salt på den uppskurna frukten, varefter den får vila i 30-60 minuter. Saltet sköljs bort innan tillagning. Saltningen innbär också att fruktköttet suger åt sig mindre mängd fett vid tillagning. I äldre recept rekommenderas nästan alltid denna "avbeskning", men de frukter som vi idag köper är mindre beska, varför detta moment vanligtvis hoppas över i nutida, rationalliserade kokkonst. Vi har också lärt oss att uppskatta beskan.


UGNSLAGA, GRATINERA AUBERGINE
Tjockt skivad eller halverad aubergine gratineras i hög värme (200-225°C) och används som tillbehör till mat.
Om längdskuren, bör skalet snittas lätt för att inte frukten skall vrida sig i ugnsvärmen.
Pensla snittytorna med matolja och gratinera i cirka 30 minuter tills helt genommjuk. Serveras varm.
Tunt skivad kan auberginens användas som rulad, dvs någon röra rullas in i skivorna och gratineras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar