fredag 31 januari 2014

Jerkmarinad, Karibiska veckan


I Jamaica kan du äta jerkgrillat kött, som enligt tradition är grillat på kolbädd och med ett speciellt trä från kryddpepparträdet som avger en särskild smak på det man grillar. Själva ordet Jerk kan man säga är både själva kryddblandningen och grillmetoden. 
De mest framträdande smakerna i Jerk är kryddpeppar, muskot och kanel. Jerkmarinerat kött får en djup och kryddig smak som passar till både fläskkött, kyckling och fisk, men fisk behöver inte marineras lika länge som kött. Jag marinerade en hel bit fläskkarré som jag lät ligga i en påse i kylen över natten det är det bästa. Fotona lånar jag från www.swgraphic.com
                                                                                          





Till marinaden:


  • 1 bit fläskkarré ca 1 kg, 1 kg spareribs (kamben), eller kyckling, eller valfri fisk
  • 1 msk kryddpeppar/jamaicansk pimento, mald  eller mortlad
  • 1 msk timjan
  • 1 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 3/4 tsk muskot
  • 3/4 tsk kanel
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk mörk moskavadosocker
  • 1 dl olja
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 tsk salt
  • ½ dl vinäger
  • 2 msk mörk rom
  • 1 Scotch bonnet pepper (eller habanero), ta bort hälften av fröna i fall du inte vill ha så starkt
  • 3 små salladslökar, fint skurna          


  • -Blanda ner alla ingredienser, utan löken och chilin, i en mixerskål och mixa till en slät massa. Tillsätt den rivna löken, chilin och salladslöken och kör i ca 30 sekunder till.
    -Stoppa köttet i en plastpåse och täck det med marinad och låt det marinera över natten. Stick små hål i köttet med en vass kniv så att marinaden kan tränga in i köttet ordentligt.
    - Ta fram köttet i ca 30-40 minuter före du ska grilla det så det blir rumstempererat.
    -Tillaga i ugn i 175 grader, efter ca 1-1/2 timmar, tar du ut karrén och penslar den med jerk-marinaden som den legat i, sedan höjer du temperaturen till 285°C och sätter ugnen på grill och kör tills de fått fin färg.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar