söndag 4 augusti 2013

Dags att köra en Detox?

En Detox är en kur som man gör en period, tjugodagar eller sju dagar eller fler dagar om man vill. Det du kan köpa på hälsokostbutiker är bl.a. Flytande Detox 20 dagar, tablettform som man tar i tjugodagar eller en snabbis 7 dagar då är det sju rör, vart och ett av dem skakar man och häller i ett glas med vatten och dricker varje dag i sju dagar. Enkelt, smidigt och snabbt. Hellre att man kör hundra procent i 7 dagar än att slafsar igenom en 20 dagars. När man gör en Detox handlar det om att man renar sin kropp från slaggprodukter och gifter detta får vi i oss varje dag via maten vi äter och luften vi andas in. Jag tycker personligen att man bör köra en Detox efter jul/ nyår, efter all julmat och snask man stoppat i sig och en runda till efter sommaren, efter alla grillningar, feta såser , drinkar och vinflaskor. Många kör en Detox som en nystart i livet. Man kanske vill börja träna eller äta mer hälsosamt. Då är det kanon att köra en Detox! En Detox handlar inte om att man ska banta utan man renar sin kropp äter som vanligt. Självklart är där lite saker man ska tänka på, detta för att få en så bra utrensning som möjligt. Läste om lite tips och råd i Renew Lifes häfte som du kan använda dig av om du vill göra en Detox. Såhär skriver dem:

Drick mycket vatten!

När du dricker mycket vatten får du en bra genomsköljande effekt. Effekten av citron blir att du alkaliserar vattnet, dvs gör det mer basiskt genom att tillsätta mineraler. En basisk kropp har en bättre förutsättning för att renas än en sur. Tycker man inte om citronsmaken kan man tillsätta några gurkskivor. 

Ät mer av ekologiska frukter och grönsaker! 

Ekologiska råvaror innehåller ofta mindre gifter och tillsatser, vilket i sin tur inte belastar kroppen och hämmar dess naturliga rening. Frukter och bär innehåller mycket antioxidanter och ger kroppen energi och näring. Gröna grönsaker är rika på klorofyll vilket ökar PH- värdet i kroppen. Fiber är väldigt effektivt att äta i samband med en Detox - kur. Fiber hjälper kroppen att driva ut gifter och det bidrar till en normal tarmfunktion.

Undvik socker och sötningsmedel! 

Socker gör att blodsockret hamnar i obalans vilket gör att energinivån sjunker och att insulin måste produceras. Insulin är ett hormonellt protein som produceras i bukspottkörteln och stabiliserar blodsockret. Nackdelen med insulin är att det hämmer fettförbränning och ökar fettinlagring. Socker är också ett av de livsmedel som har lägst PH- värde vilket även gör kroppen sur. Använd istället naturlig sötning såsom stevia eller palmsocker. 

Undvik koffein, alkohol och tobak! 

Anledningen till att man gör en Detox är för att rensa ut och avgifta kroppen. Därför är det klokt att inte konsumera saker som hämmar den naturliga utrensningen. Varken koffein, alkohol eller tobak är något som borde tas tillsammans med en Detox-kur. Har man svårt att tvärt sluta med något av de tre kan man testa att trappa ner på intaget. Drick gärna grönt te istället för kaffet. 

Tillaga maten med omsorg!

Behåll så mycket näring som möjligt i maten, ät mycket sallad och vegetariskt. Lättare mat helt enkelt. Fler tips får du på www.smartamaten.se

Motionera regelbundet!

Träna men var försiktig det är väldigt bra att hålla igång eftersom utrensningen genom huden förbättras när man svettas. Dock bör träningen hållas på en lägre nivå än vanligt för att inte påfresta kroppen för mycket. Ingen högpulsträning rekommenderas.  

Ät lite och ofta!

Ät gärna 5-7 portioner om dagen. Låt matsmältningen hinna med. Detta håller energinivån uppe och magen i balans vilket underlättar för kroppens naturliga utrensning.

Bada bastu, yoga, meditera eller massage! 

Var harmonisk och försök att inte stressa. Varva ner, meditation, massage eller kanske bara med en bra bok.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar