torsdag 1 augusti 2013

Moules Mariniérs

Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. 
Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien. Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe. 
Musslor för två huvudrätter som i detta recept (räcker till fyra förrätter). 
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga. 
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.


Ingredienser:

  • 1 kg musslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl till 3 dl gott vitt vin, gärna fruktigt 
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Lite salt 
  • Hackad persilja att garnera med
  • Vitlöksbröd som tillbehör

Tillagning:

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök.
  3. Hetta upp en stor kastrull.
  4. Lägg i smör och tillsätt pressad vitlök och löken efter ett par minuter lägg i musslorna. Fräs i någon minut. Rör om och häll i vinet, salt och vitpeppar.
  5. Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig, ca 5 minuter.
  6. Lyft upp musslorna med hålslev.
  7. Koka musselspadet ett par minuter till och tillsätt sedan vispgrädden.
  8. Smaka av med salt.
  9. Låt sjuda 2 min och lägg sedan i musslorna igen och rör om försiktigt.
  10. Servera de vinkokta musslorna i skålar och strö över hackad persilja. Ha gärna en tom skål bredvid för skalen. En våtservett eller skål med citronvatten att torka sig med är bra efter de smaskiga musslorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar