måndag 19 augusti 2013

Neapolitansk glasstårta

Hitta detta roliga recept i en tidning. Tårtan tar lite tid att göra men den är fantastiskt god och blir dessutom riktigt snygg och annorlunda! Den är inte svår att göra men den innehåller många steg. 
Tårtan ger 8-10 bitar.



Sandwichbotten:

- 110 g rumstempererat smör
- 2 1/4 dl ljust muscovadosocker
- 2 stora ekologiska ägg
- 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt
- 1 dl ekologiskt kakao
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- lite salt

Glass:

- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk ( 400g )
- 2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
- 100 g körsbär utan kärnor
- 2 msk socker
- saft från 1/2 citron
- 1 msk körsbärslikör (frivilligt)
- 50 g pistaschnötter
- eventuellt grön karamellfärg

Topping:

- 100 g hackad mörk choklad, 70% eller mer
- 2 msk smör
- färska körsbär
- hackade pistaschnötter


Gör sandwichbotten:
1. Vispa smör och muscovadosocker fluffigt i 2-3 minuter. Tillsätt äggen under vispning ett i taget, och vaniljpulver eller vaniljextrakt.
2. Blanda kakao, mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner de torra ingredienserna lite i taget i äggblandningen och blanda till en deg. Slå in den i plastfolie och låt vila i minst en timme i kylen.
3. Värm ugnen till 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
4. Kavla ut degen till botten 5-6 mm tjock på mjölat underlag eller några droppar rapsolja kan man ta istället för mjöl. Skär ut fyra lager med en pizzaskärare eller som jag tag en brödform och tryck ut fyra bitar. Lägg bitarna på plåtarna och grädda i 8-9 minuter.

Gör Glass:

1. Blanda grädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver eller extrakt. Dela blandningen i tre lika stora delar och ställ en av dem direkt i kylen. 
2. Dela körsbären och lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och pressad citron. Låt småkoka i 5-10 minuter eller tills bären är mjuka. Låt svalna. 
3. Mixa körsbären till en slät pure och tillsätt likören. Blanda ner puren i en av glassmassorna. 
4. Mixa pistaschnötterna fint. Blanda dem med en av glassmassorna färga eventuellt glassen lite grön med karamellfärg, ställ in skålen i kylen. 

Sätt ihop glasstårtan:

1. Klipp två smala remsor bakplåtspapper som ska ligga i botten på formen, en på längden och en på bredden gärna med några cm överhäng. Detta för att det ska bli lättare att få ut tårtan ur formen. 
2. Lägg det minsta lagret sandwichkex i botten på formen. Häll på hälften av vaniljglassen. Låt formen stå i frysen i ca 20 minuter så att det första lagret får stelna. 
3. Ta ut formen och lägg på det näst minsta kexet, häll över pistaschglassen. Ställ formen i frysen och låt stelna i 20 minuter. 
4.  Lägg på det näst största kexet och häll på resten av vaniljglassen in i frysen i 20 min och låt stelna. 
5. Lägg på det största kexet och häll på körsbärsglassen om man vill kan man lägga på ett bakplåtspapper över glassen, låt stå i frysen 4-6 timmar eller över natten. 
6. Tag ut glassen så den smälter lite, lättare att få ut ur formen. Smält chokladen med smöret till en chokladsås. Häll lite sås över tårtan, strö över nötkrosset och till sist placera körsbär ovanpå hur du vill!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar