måndag 5 augusti 2013

Kräftsoppa!

Detta räcker till 6 pers som förrätt eller 2-4 per som en varmrätt, glöm inte att servera med ett gott bröd till!



Börja med att tina upp kräftorna sedan skalar du dem, både stjärt och kloköttet sparas och används till serveringen. Spara allt skal och inkråm, magsäcken däremot slänger du. Om du har haft kräftagille eller bara ätit kräftor kan du ta till vara på skalet , klor och inkråm frysa in och göra en fin kräftfond på när du blir sugen på att göra Kräftsoppa. 
Har du inte tid att fixa med kräftorna och du redan har skal sedan innan då kan du bara köpa kräftor i lake och ha till för att få en matigare soppa, men om man hellre vill  kan man även välja att bara ha en slät Kräftsoppa. 

Ingredienser: 
Skal från 1 kg kräftor
1 stor gul lök 
1-2 morötter 
1 knippe persilja
1 palsternacka
4 msk smör 
1- 2 msk mjöl
4 msk tomatpure
1/2 flaska torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar ( helst hemmagjord fond) och 5 dl vatten 
2 1/2 dl vispgrädde 
2 dl crème fraiche
Salt och vitpeppar efter smak
Lite cayennepeppar
Lite mörk rom

Gör så här: 

Skala och skär grönsakerna i lagom stora bitar, hacka persiljan. I med en klick smör i kastrullen, fräs grönsaker så dem får färg sedan lägger du i kräftskal och persilja, fräs ytterligare några minuter. Rör ihop ca 2 msk av smöret med mjölet till en slät massa och ställ åt sidan.
Värm vattnet och lägg i buljongtärnibgarna. Tillsätt tomatpuren i grönsaks/ kräftblandningen. Häll i vinet och buljongen blanda runt och låt koka i 15 min. Under tiden blanda ihop grädde och crème fraîchen, tillsätt sedan blandningen samtidigt som du rör runt. 
Koka ytterligare ca 5-10 min. Sila sedan soppan i en ny gryta och släng kräftresterna. Koka upp soppan och tillsätt blandningen av smör och mjöl. Smaka av med kryddorna. Om du vågar kan du även smaksätta soppan med lite mörk rom, detta gör du på slutet. 

Hit kan du förbereda om du behöver det. Innan servering, koka upp soppan och fördela kräftstjärtarna och kloköttet i sopptallrikarna, häll på med soppan och servera direkt så inte köttet blir segt. 

Smaklig Spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar