tisdag 24 september 2013

6 Miljömärkningar att titta efter i butiken!



Miljömärkning visar att en vara eller tjänst producerats efter vissa kriterier som ställts upp av en organisation eller stat. Miljömärkningen hjälper konsumenter att göra inköp som är bra för miljön. De vanligaste är Svanen, Bra miljöval och EU-blomman.

Svanen


Nordens officiella miljömärke. Ställer krav på att hela produktens livscykel inklusive funktion och kvalitet. Kläder ska vara tillverkade av ekologiskt odlade naturfibrer alternativt returfibrer och får inte innehålla rester av miljö eller hälsofarliga kemikalier.



EU Ecolabel ( tidigare kallat EU-blomman)

EU-ländernas gemensamma miljömärknng. Kriterierna liknar Svanen och gäller både produktion och slutprodukt. Märkningen finns idag för 26st olika produktområden.
www.ecolabel.eu




Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens miljömärkning med krav på hela produktcykeln. För textilprodukter är märkningen uppdelad efter kategorierna: Bra fibrer, Bra beredning och Second hand-textilier.
www.naturskyddsforeningen.se




Oeko-Tex, Standard 100 eller 1000

Världsomfattande hälsomärkning för textila råvaror och slutprodukter. Ställer inte krav på ekologisk produktion eller på de sociala förhållandena under tillverkningen men garanterar att den färdiga varan inte är hälsofarlig.




Krav

Svensk märkning för ekologisk produktion som ska främja bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Märkningen garanterar bland annat att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel.
www.krav.se


Fairtrade – Rättvisemärkt

Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratiutveckling och organisationsrätt främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas
Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, blommor, sportbollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.
Fairtrade är en oberoende produktmärkning och den svenska representanten i Fairtrade International.

(Info till detta inlägg är hämtat från de olika hemsidorna, bilder är lånade från google.se)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar