torsdag 5 september 2013

Varning för magiskt god fisksoppa!

Mild och smakrik på en och samma gång. En fröjd för både ögat och gommen. Hitta detta goda recept i metron idag och även ett recept med gratinerade musslor som passar bra som förrätt eller som ett perfekt drinktilltugg! Till soppan passar det kanon med aioli så nedan finner ni ett recept på det också!

Fisksoppa med saffran 
Ingredienser 4 portioner:

400 g torskfilé
300 g laxfilé
300 g färska räkor med skal
1 purjolök
1 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vin
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
2 st fiskbuljong tärningar
2 dl vatten
1 paket saffran
1 tsk tomatpuré
lite timjan och basilika efter smak
lite salt efter smak
smör till stekning

Tillbehör: Hemmagjord aioli och färsk baguette

Gör så här:

1. Börja med att skala räkorna, skölj dem ej då förlorar dem smaken. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken. Fräs all lök mjuk i en stekpanna. Pressa i vitlöken, blanda tomatpuré, salt, timjan, basilika och låt fräsa.

2. Tillsätt vin och buljong, koka ett par minuter, häll i saffran, vatten, grädde och cremé fraiche låt det sjuda i 15 min.

3. Skär fisken i mindre bitar. Sjud fisken så den blir fast, tillsätt räkorna och hetta upp snabbt. Servera med hemmagjord aioli och nygräddat bröd.


Aioli

Det går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aioli har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.

Ingredienser:

1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 äggulor
3 dl rumsvarm olivolja                                     
5 vitlöksklyftor
salt
kajennpeppar


Så här gör du


  1. Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
  2. Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp. Ta det lugnt i början så att såsen "tar" ordentligt. Vispa tills all olja har gått ihop med resten.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Gratinerade musslor med himmelskt örtsmör

Ingredienser till 4 portioner/ förrätt:

1 kg musslor med skal
1 dl vatten
75 g smör, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 lime, skalet
2 msk ca färsk timjan, hackad
1-2 citroner till serveringen

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 275 grader. Borsta och skölj musslorna. Kasta trasiga musslor och de som inte stänger sig när du knackar på skalet. 

2. Lägg musslorna i en stor kastrull med vatten i botten. Koka under lock i ca 5 minuter. Ta loss musslorna och lägg dem i ena skalhalvan på ett ungssäkert fat. 

3. Blanda smör, vitlök, sambal oelek, lime skal och färsk hackad timjan. Klicka det på musslorna och gratinera i övre delen av ugnen 3-5 minuter. 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar