fredag 27 september 2013

Vill du också skapa en giftfri vardag?

Läste för någon vecka sedan om att nyfödda bebisar har i snitt 200 kemikalier i sitt blod. Om man vill ge sitt barn en bättre start så kan man enkelt börja med att rensa upp hemma. Här nedan vill jag dela med mig om några saker man kan göra för att få en mer miljövänlig atmosfär i hemmet oavsett om man har barn eller ej men dock så mycket viktigare om man har en liten korv hemma såklart!



1. Köp ekologiska kläder eller second hand 
Kläder som snurrat ett par vändor i tvättmaskinen innehåller mindre gift än nya. Det är därför ingen dum ide att köpa begagnat.

2. Köp obesprutad mat
Bananer och vindruvor är inte bara småbarnens favoriter utan också två av de frukter som är mest besprutade. När du köper ekologisk mat är du snäll mot både naturen och familjen. Ladda ner appen "grön guide" från naturskyddsföreningen till din mobil och få tips om hur du handla bättre i affären.

3. Byt till miljömärkt tvättmedel
Välj ett oparfymerat tvättmedel och sköljmedel som är märkt med tex bra miljöval, svanen eller EU Ecolabel så minskar du mängden kemikalier och risken för allergiska reaktioner.

4. Kolla igenom leksakerna
Nej du behöver inte tvinga dina barn att bara leka med träleksaker men den avlagda mobiltelefonen kanske de inte ska springa runt och leka med och inte heller gamla plastleksaker från när du själv var liten. Regler för vilka ämnen barnleksaker får innehålla har skärpts efterhand. Därför är det bättre att välja nya CE- märkta plastleksaker än gamla.

5. Städa snällt
Damm har visat sig innehålla en hel del kemikalier.  En ordentlig våttorkning en gång iveckan skadar därför inte. Men hoppa över starka rengöringsmedel och använd istället sopa eller en annan mild rengöring. Själv använder jag bara Grumme grönsopa som är grym. Istället för att ha femton olika produkter till varje sak här hemma så används det sopa till allt! Blir billigare att bara handla en produkt och är lätt att hitta i städskåpet.

6. Välj bort konserver
Krossade tomater är en stapelvara hemma hos de flesta. Men se upp med konserverna insidan är ofta behandlad med Bisfenol A ( Bisfenol a är ett giftigt ämne som kan skada fortplantnings­förmågan hos människor samt ge upphov till fetma och cancer. Inom EU är det förbjudet i nappflaskor och vissa andra produkter som är avsedda för barn, men något totalförbud mot ämnet finns inte i unionen.) Texten inom parentesen är hämtad från Fria Tider
Köp hellre tetra förpackningar eller som jag, hacka färska tomater till köttfärssåsen.

7. Köp begagnade möbler
Blanda nytt med gammalt när du inreder barnrummet och ställ frågor i affären. Nya möbler kan innehålla farliga ämnen och vara behandlade med flamskyddsmedel. Att handla möblerna begagnade är ett bra val likasom att inte låta barnen sova i samma rum som det finns elektronik.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar