måndag 9 september 2013

Svartvinbärsgele

En god gele som är gott till både kött, kyckling och en tesked med denna lyfter vilken sås som helst! 


Det här behöver du:

1 liter svarta vinbär
1 liter röda vinbär
2 dl vatten
9 dl syltsocker, per liter silad saft
ev. 1 tsk pektin

Gör så här : 
Välj ut de mest omogna bären eftersom de har mer pektin i sig- vilket gör att gelen stelnar.
Skölj bären och rensa bort det mesta av övermogna bäroch kvistar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, koka upp och mosa bären med hjälp av en gaffel eller ballongvisp under ett par minuter.
Sätt upp silduk eller sil och sila av saften i en kastrull, försök att krama ur det mesta av saften, då sista saften innehåller mest pektin.  Mät upp saften och notera hur mkt det är innan du häller över det i kastrullen – tillsätt 9dl syltsocker per liter avrunnen saft. Koka upp saften tills sockret löst sig.
Om du haft lite mer mogna bär så kan det behövas tillsätta lite pektin- läs hur på förpackningen. 

Häll sedan upp gelen i rengjorda burkar och låt svalna, sätt på lock och förvara i kylskåp, där stelnar gelen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar