måndag 9 september 2013

Mitt morotsbröd

Receptet är för 3 limpor eller så kan man rulla ut degen till bullar om man hellre vill ha det.

Detta behöver du:

5 dl mjölk 
50 g jäst 
25 g smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivna morötter
ca 7 dl vetemjöl special fullkorn
ca 7 dl rågmjöl
1 ägg 
solroskärnor eller pumpakärnor

Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt smör, salt, honung och morötter. Sikta ner nästan allt mjöl under omrörning, tills degen känns smidig. Jäs under bakduk i ca 30 min. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma till tre limpor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper eller så forma ni till bullar och lägger på plåten. Låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö över pumpafrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt bröden/bullarna svalna under bakduk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar