lördag 30 november 2013

Helgrillad kyckling

Helgrillad kyckling i ugnen är en enkel vardagsrätt då den sköter sig själv. Saftig helstekt kyckling passar till det mesta och räcker till många. Hemlighten bakom en saftig och mör kyckling är smör. Satsa på att göra ett eget smör med vitlök, citron och de färska örter du tycker om som du sedan masserar in under skinnet på kycklingen.
Tillaga kycklingen på låg temperatur då den annars riskerar att bli torr. Vill du få den riktigt saftig kan du trä den över en ölburk eller fylla den med färsk citron vilket kommer göra köttet riktigt mört. Denna gången slängde jag i lite av det jag hade hemma. Clementiner, äpplen, gul lök, katrinplommon, morötter, färsk vitlök och massa örter. 




Ingredienser:

ca 1 kg kyckling, Hel
färsk persilja
färsk salvia
2-4 klyftor vitlök
1-2 äpplen
1 citron
3-4 morötter
2 clementiner
1-2 dl katrinplommon
3 msk viltfond
3-5 msk smör
salt och svartpeppar


Tillagning:



Kycklingen:
1. Plocka örterna och hacka i mindre bitar.
2. Blanda örterna i en skål med viltfond.
3. Dela citron, clementin på hälften och äpple i mindre klyftor.
4. Skölj av kycklingen i kallt vatten och fyll med örtblandningen, citron och äpple och katrinplommon. Lägg även skalade morötter runt om tillsammans med den gula löken ( skalad och skivad i bitar)
5. Gnid in kycklingen med resten av örtblandningen, tryck in smör under huden. Salta lite och peppra rejält ovanpå skinnet innan du kör in den i ugnen.
6. Tillaga i 200° varm ugn ca 1 timme.

7. Servera med potatis, sås, vinbärsgele och pressad gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar