lördag 30 november 2013

Julens godaste chokladpaj

Denna kola och jordnötspaj är riktigt lyxig med flera olika konsistenser och smaker. Pajen är som en kladdkaksbotten som är fylld med en choklad-kola-kräm med salta jordnötter. Chokladkakan är oemotståndligt god och väldigt enkel att baka.

                                                 Foto: Stefan Wettainen



Ingredienser 8 st:

Paj:

75 g smör
1/2 dl florsocker
1 1/4 kakao
1 msk vatten

Fyllning:

50 g smör
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl salta jordnötter

Ganache:

50 g mjölkchoklad
3 msk grädde

Garnering:

Riven mjölkchoklad


Gör så här:
1. Blanda ihop smör, florsocker, mjöl och kakao. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Låt degen vila i kylden ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Klä pajformar med degen, ca 7 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 6-8 min.
3. Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör i grädde, socker, sirap och kakao. Låt koka till 117-119 grader. Rör om då och då.
4. Ta kastrullen från värmen och låt kolan svalna något. Fördela jordnötter och kolasmet i pajformarna. Låt kallna.
5. Ganache: Hacka chokladen och lägg i en bunke.Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över kolan och låt stelna. Garnera med riven mjölkchoklad. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar