måndag 4 november 2013

Min Godaste äppelpaj

Hemligheten med detta recept är att ha i lite flingsalt i smuldegen samt över äpplena. Tycker att saltet lyfter fram smakerna lite extra och ger en pikant, saltig kontrast till sötman. Min touch är att hacka lite valnötter som du strör över pajen innan du kör in den i ugnen.



Till en paj: 
ca 800 g äpplen
1-2 tsk kanel
2-3 tsk socker (gärna palmsocker)
1-2 krm salt

Smul:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1-2 dl havregryn
1 1/2 dl socker (gärna palmsocker)
1 tsk salt
1 dl valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär smöret i bitar, nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och salt.

3. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel,socker och salt. Lägg alltsammans i en smord form.

4. Fördela smulorna över äpplena och dem hackade valnötterna och grädda pajen mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med grädde,vaniljvisp,vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar