måndag 29 april 2013

Så mår maten bäst ! 16/3-13


Grönsaker:

- De flesta grönsaker håller sig fräscha längst och åldras långsammast i kylen. Ha en egen grönsakslåda. Förvarar man dem i plastpåse så ha den gärna lite öppen. Då minskar man risken att de möglar.

- Aubergine, basilika, gurka, paprika och squash (zucchini) bör inte förvaras i kylskåp. De blir lätt smaklösa. De trivs bäst i ett svalt skafferi eller framme i 12-15 grader.

- Tomat och avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, när de väl har mognat kan man lägga dem i kylen. 

Frys: Alla grönsaker går att frysa, men måste först förvällas ( koka i några minuter, spola sedan med kallt vatten.) Sedan håller de i minst ett år. 


Potatis:

- Potatis kan förvaras i kyl eller i ett svalt skafferi och mörkt. Kan även förvaras i rumstemperatur då håller de 2-3 veckor. Undvik att förvara potatisen ljust, bildningen av solanin ökar och det ger potatisen en bitter smak. 


Frukt:

- De flesta frukter håller längst om man förvarar dem i kylen i en löst knuten plastpåse eller fruktlåda. Banan, citrusfrukter, mango, honungsmelon och vattenmelon trivs bättre i ett svalt skafferi 12-15 grader eller rumstemperatur. Om frukten ska ätas de närmsta dagarna kan man självklart ha dem framme i en fruktskål. 

Frys: Alla frukter och bär kan frysas in, kan dock vara bra att skära dem i bitar så att inte konsistenten ändras. 


Svamp: 

- Dem förvaras i en papperspåse i kylen. Om man har den i en plastpåse kan det bildas kondens som inte är bra för svampen.


Matfett:

- smör och margarin håller längst i kylen.

Frys: kan frysas in. 


Oljor:

- oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör helst stå mörkt för att det inte ska härskna. De håller längre om de förvaras svalt. Vissa oljor som olivolja stelnar i kylen men blir flytnde i rumstemperatur.


Nötter:

- Förvara dem kallt gärna i kylen. Då håller dem längre.

Frys: Vill du spara dem längre, frys in dem i en tätslutande förpackning. 


Kött,fisk och skaldjur:

- förvaras i kylskåp, på kallaste platsen. Allra längst håller de i 0 grader.

Frys: I frysen håller kött och fisk i 3-18 månader beroende på fetthalt. Kött kan härskna redan efter någon månad medan mager fisk och fågel har längst hållbarhet. Maten blir aldrig farlig att äta, bakterier och andra mickroorganismer växer inte alls i frysen. Lufttät förpackning ger längre hållbarhet kan man  vaccumförpacka är det allra bäst. 


Mejerier:

- Alla mejeriprodukter förvaras i kylskåpet. Lägre temperatur ger lägre hållbarhet.

Frys: Mjölk,grädde och ost kan frysas. Osten blir lite grynig men fungerar bra att riva. Fryst grädde går ej att vispa men går utmärkt att använda i matlagningen. 


Ägg:

- Kan förvaras i rumstemperatur och håller då till det datum som står på förpackningen. Har man dem i kylen håller de ytterligare några veckor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar