måndag 29 april 2013

Tänk mer miljövänligt och ekonomiskt !





Varje år slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person. Förutom att det är oekonomiskt är det en katastrof för miljön. Mycket av detta matsvin sker i våra hushåll. Vill uppmärksamma detta genom att ger er lite tips på hur ni kan förvara och använda maten. Mest är det bröd, frukt och grönsaker som slängs. Tips, köp mindre mängder av frukt och grönt så ni hinner äta upp det innan det ruttnar. Om du handlar en limpa bröd frys in hälften eller köp en mindre förpackning. Även bristande kunskaper om bästföredatumets betydelse gör att vi slänger mat i onödan. Om maten luktar och smakar bra går den att använda även flera dagar efter detta datum. Två timmar är en tumregel på hur länge mat kan förvaras i rumstemperatur. I vårt klimat kan maten ofta stå framme ytterligare någon timme utan att det händer något. Ha detta i bakhuvudet nästa gång du skall slänga nått eller nästa gång du fyller matkorgen på Ica! 



Tips på hur du förvarar maten rätt !


# sallad,morötter och andra grönsaker som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

# 5 grader är en lämplig temperatur i kylskåpet. Temperaturen varierar mellan hyllorna. Kolla med en termometer var det är kallast och förvara känsliga livsmedel där.

# banan, päron, äpple,avokado och tomat avger gasen eten (kallades tidigare etylen) som gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare. Lägg dem därför inte tillsammans med andra frukter och grönsaker utan påse. Om du inte vill snabba på mognaden.

# frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna är inte farliga, kan ätas ändå släng ihop en fruktsallad eller gör dig en smarrig smoothie. Dåliga grönsaker kan blandas i en gryta,köttfärsåsen eller en omelett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar