tisdag 16 juli 2013

BENHÅRD FAKTA



Många säger att livet börjar vid 30, men för skelettet är denna ålder en vändpunkt i negativ bemärkelse. Benmassan byggs upp fram till 30 års ålder och vi har då vad som kallas för " peak bone mass ". Därefter är risken stor att du tappar mer benmassa ju äldre du blir. Du kan inte bygga upp mer skelett, men det går att motverka nedbrytningen så du får behålla dess styrka. När du är under trettio ska du genom träning och bra kost få stärkare skelett. Efter trettio gäller det att med alla tillgängliga medel behålla den. En av de viktigaste delarna är fysisk aktivitet och att du belastar skelettet lagom mycket.
Det viktigaste är att belasta skelettet så att benen böjs, vrids eller trycks ihop. Några löpsteg ger en ihoptryckande kraft på benen i underkroppen, medan en bicepcurl ger en brytande kraft på underarmen.
En vridande kraft är tex när du åker slalom. I stort sett kan man därför säga att du får en skelettbyggande/ skyddande effekt hur du än tränar sålänge du gör det regelbundet.
Är du överviktig ska du veta att risken för att få diabetes, hjärt/kärlsjukdomar och högt blodtryck är mer vanligt än benskörhet. Den stora kroppsvikten ger ju en konstant stimulans till skelettet, samtidigt som det höga näringsupptaget ger mycket energi och byggstenar till skelettet. Tyvärr hinner ibland överviktiga personer sällan dra nytta av sin kraftiga benstomme eftersom de ofta dör alltför tidigt. Lyckas du gå ner i vikt har du kvar ditt starka skelett, detta kan du se som en belöning för att du lyckats få ner vikten. Ät protein det stimulerar upptaget av kalcium. Kalcium finns i alla mjölkprodukter och i nötter, bönor och fisk. Glöm inte att få i dig magnesium. Då det förbättrar upptaget av kalcium. Vitamin D ökar upptaget i tarmen och minskar utsöndringen av kalcium i urinen. Vitamin D får du utav solen, under vinterhalvåret är det bra om du köper tillskott. För att få D-vitamin nu är det bra om du är ute en stund varje dag. Drick mjölk där får du i dig både protein, kalcium och ofta D-vitamin. Är du rädd för fettet köp mellan eller minimjölk.
Då blir det hårdträning nu med gym, löpning och en bra kost framöver. Har som tur är tre år till på mig att bygga upp skelettet ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar