onsdag 3 juli 2013

Sommaren, fylld till både bredden och höjden !

En glass om dagen är bra för magen...eller hur var det nu egentligen? Det är vanligt att man släpper på rutinerna på sommaren och semestern. Det hör till att äta många glassar men glöm inte bort kalorierna. En magnum glass innehåller lika många kalorier som en hel lunch. Isglass och sorbet är ett bättre alternativ. När du köper kulglass så är det bra att välja bägare framför strut. Ett annat alternativ är att göra sin egen glass, mixa frysta bär och kesella söta med agave sirap eller med honung. 




Det är väl klart att det ska fikas på semestern och hela sommaren en kaka hos vännen eller på alla mysiga uteserveringar och bullkalas hos farmor.  Eller när man åker till stranden bullas det upp med baguetter, bullar, kakor, kex och gärna saft och läsk på det. Allt detta innehåller såklart kalorier, bättre alternativ är en pastasallad, fruktsallad, en flaska iskall vatten eller Aloe Vera dryck. Då får du i dig mycket vitaminer och mineraler istället. Drick dig mätt först på vatten sedan kan du fika. Saft och läsk kan vänta till festligare tillfällen. Bakar du själv så kan du använda mindre fett och socker. Bra tips vid bakning eller matlagning som innehåller socker tag hälften av mängden palmsocker och hälften strösocker. 




På sommaren ska det helst grillas mycket och så ofta det går, med överdåd av tillbehör och smaskiga såser! Grilla i sig är inte så onyttigt så länge du inte bränner maten eller eldsflammor slår upp mot maten du grillar, som tex kan hända när det droppar ner olja i grillen, då bildas ett ämne som heter PAH som kan öka risken för cancer. Bra grillmat är vit fisk, kyckling, lax, räkor, grönsaker och frukt. En vanlig fälla är tillbehören en krämig färdigköpt potatissallad och färdigköpta såser. Inte så bra ! Välj istället att göra sallader blanda på hej vilt, gör en egen coleslaw, hemmagjord potatissallad baserad på olja och vinäger. Mina absoluta favoriter är couscoussallad eller en hemmagjord fransk potatissallad. Det är även enkelt och bättre att själv göra sina såser på tex turkisk yoghurt, egen salsasås och bbqsås.




Det dricks en hel del på sommaren, det hör väl till? En kall öl i solen, ett glas rosé eller vitt på kvällen till grillningen för att inte tala om alla söta drinkar som det bjuds på alla festliga tillfällen. En del dricker varje dag något litet och det är såklart inte så bra för hälsan. Se upp med hur mycket och hur ofta du dricker. Var försiktig med bag-in-boxen, det är svårt att hålla koll på hur många glas man har druckit.  En halv liter cider innehåller 300 kalorier, drinkar och likörer innehåller otroligt mycket socker. Bättre alternativ är en lättöl eller ett glas torrt vitt vin. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar