tisdag 16 juli 2013

Varför behöver vi äta frukt och grönsaker?

Frukt är faktiskt det enda livsmedel som naturen har skapat åt oss enbart för att vi ska äta det. För att frukten ska vara lockande för oss måste den ha god smak, ha en trevlig färg, och vara fräsch. För att allt detta ska vara möjligt är frukterna fullproppade av ämnen som heter antioxidanter, dessa skyddar frukterna. Mycket av frukten besprutas för att få en längre hållbarhet vilket är både bra och dåligt så skölj alltid frukten och om du kan välj hellre att köpa ekologisk frukt.
Fria radikaler bildas i våra kroppar från syret vi andas och angriper proteiner, cellmembran och vår arvsmassa. Om vi har för lite antioxidanter eller för mycket fria radikaler i våra kroppar ökar risken för att få cancer, hjärt/kärlsjukdomar och diabetes. Vi kan bilda antioxidanter i våra kroppar men det är inte tillräckligt så vi behöver få i oss lite extra från maten vi äter.
Frukter innehåller en typ av fibrer som är vattenlösliga. Den kallas för gelbildande fibrer och är den nyttigaste fibrer du kan äta. Detta fibrer sänker GI:et vilket kan ge en bättre fettförbränning och bättre uthållighet. Ät minst 5 frukter om dagen! Har du svårt att få i dig så många? Kan inte nog säga, Gör en smoothie och mixa i grönsaker. Dels får du i dig en bra blandning av vitaminer och mineraler samt att det är roligare att dricka en smoothie än att äta 3 äpplen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar