onsdag 17 juli 2013

Såsa Loss!

En grillad köttbit utan sås är som kaffe utan mjölk. Vinäger är en "must have" i köket. Förutom i salladsvinägrett är den en utmärkt smaksättare i såser tex, bearnaise och majonäs. Den passar även bra i marinader till allt som ska läggas på grillen. Har tagit fram tre bassåser/dressingar som är goda och passar till det mesta. Den heta chilimajon fungerar bra tillsammans med grillad fisk, skaldjur, kyckling och kött. Bbq-såsen passar till allt kött nött, lamm, fläsk även till grönsaker tex grillad aubergine. Till sommarens alla sallader är honungs och senapsvinägretten en favorit. Kombinera gärna med färsk frukt som persikor och nektariner samt smulad festaost. Såsa loss och gör dubbla satser så slipper du snåla! Man kan som bekant aldrig få för mycket sås. Om det blir sås över förvara i kylskåp, håller minst en vecka.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Chilimajonäs

¤ 1 röd chili
¤ 1 ägg
¤ 2 msk senap
¤ 1 msk chilisås
¤ 1 msk rödvinsvinäger
¤ 2 1/2 dl rapsolja
¤ salta efter smak

Gör såhär:
Kärna ur och finhacka chilin. Lägg chilin i en hög kanna och tillsätt ägg, senap, chilisås, vinäger och olja.
Sätt en stavmixer i botten på kannan och mixa samtidigt som mixerstaven dras uppåt. Krydda majon med salt.



Honungs och Senapsvinägrett


¤ 1/2 dl äppelcidervinäger
¤ 1/2 dl honung
¤ 1/2 dl dijonsenap
¤ 2 dl rapsolja
¤ salta efter smak

Gör såhär:
Vispa ihop vinäger, honung och senap. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning. Krydda med salt.


BBQ- sås med ingefära


¤ 1 gul lök
¤ 2 vitlöksklyftor
¤ 2 msk rapsolja
¤ några tomater ca 200 gr
¤ några paprikor ca 200 gr
¤ 1/2 dl äppelcidervinäger
¤ 1/2 dl farinsocker eller palmsocker
¤ 1 tsk hickory liquid smoke
¤ lite salt efter smak
¤ nymald svartpeppar
¤ 2 msk riven ingefära

Gör såhär:
Skala och hacka lök och vitlök, skär tomater och paprikorna i bitar. Fräs alltsammans i en panna tills de fått färg. Tillsätt vinäger, socker, liquid smoke, salt och peppar. Låt såsen koka under lock i ca 20 min. Mixa såsen slät med en mixerstav, låt kallna och tillsätt den rivna igefäran.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar