onsdag 3 juli 2013

Hälsomix !


Klimakteriesmart mat 

Nattliga svettningar och plötsliga värmevallningar hör till klimakteriets kända baksidor. Med enkla kostknep kan vardagen bli svalare. Kvinnor som äter medelhavsmat som pasta, rödvin, melon, ananas och jordgubbar blir mindre drabbade av skenande kroppstemperaturer än andra. En god festmiddag får de tydligen på kuppen! 



Bakismaten som funkar

Har du haft en hård helg? Strunta i pizzan för att bota dagen efter-symtomen.  Nu är det vetensapligt fastslaget att nudelsoppan Yak-a-mein, en buljong med nudlar, soja, skivat ägg, lök och salt biff lindrar baksmällan allra bäst! Soppan innehåller den perfekta mixen av salt, proteiner och andra näringsämnen som lindrar huvudvärken dagen efter. Ursprungligen kommer mirakelsoppan från Korea där den upptäcktes av amerikanska soldater på 50-talet. De tog med sig receptet hem till New Orleans där den har varit välbevarad lokal "medicin" fram tills nu. Så nu vet ni vad ni ska äta om det har blivit lite för mycket av det goda! 



Parabenallergi inte så vanligt som man tror

Allt fler schampon, hudkrämer och flytande tvålar marknadsför sig som parabenfria. Trots att kontaktallergi mot parabener är ovanligt. Ungefär 0,5 % av dem som söker hjälp för eksem är allergiska mot parabener som är ett vanligt konserveringsmedel i kosmetika. Parabener är alltså mindre allergiframkallande än många andra konserveringsmedel, enligt forskare på skånes universitetssjukhus i Malmö.  Värstingen bland konserveringsmedlen är den så kallade formaldehydavgivareFormaldehyd verkar starkt irriterande på ögon och luftvägar. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägsirritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande enligt kemikalieinspektionenStänk i ögonen och på huden av formalin verkar starkt irriterande och kan ge svåra skador framför allt på ögonen. Det är mycket brandfarligt; och kan reagera häftigt med andra ämnen. ( detta hämta jag från Wikipedia)
Doftämen är dock den överlägset vanligaste orsaken till allergiska reaktioner i huden. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar