fredag 26 juli 2013

Sockerfritt!

Det är många som vill undvika socker och vill veta vad det finns för andra alternativ. Och det finns många! Det finns produkter som är baserade på erytritol och steviol som är kalorifria och som inte påverkar blodsockret. Det finns också GI-vänliga alternativ som Agave och kokospalmsocker. Honung har ett relativt högt GI men innehåller färre kalorier än vanligt socker. Hur ska man veta vilket alternativ som passar till vad? Här nedan finns en guide som hjälper dig att hitta rätt!

ERYTRITOL/ SUKRIN

Ämne: Erytritol hittar du i produkter som heter Sukrin, Sötrix och Sötin. Det är en sockeralkohol som utvinns ur fermenterat druvsocker och finns naturligt i tex päron, meloner och svamp.

Kalorier: Det är helt kalorifritt och påverkar inte ditt blodsocker.

Smak: Smaken liknar socker men är lite kall och metallisk, som björksocker. Ett bra råd är att lägga i lite stevia när du bakar.

Användning: Förutom i bakning kan du ha det i kaffe, te, smoothies, safta, sylta och hemgjort godis.

Dosering: Sötman är ungefär densamma som socker, så 1 dl socker motsvarar 1 dl sukrin.

STEVIOL

Ämne: Stevia är en grön växt som också kallas sötflockel. Från den utvinner man ett extrakt med steviolglykosider och används för att tillverka sötningsmedlet steviosa.

Kalorier: 300 gånger större än vanligt socker, men är kalorifri och påverkar ej ditt blodsocker.

Smak: Den är söt med en ton av lakrits, kan lätt bli för stark om du överdoserar.

Användning: Det passar utmärkt för att baka med och ha i varma och kalla rätter och drycker.

Dosering: 0,3 ml steviolextrakt motsvarar ca 6 tsk socker.

AGAVE 

Ämne: Det är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och finns främst i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg.

Kalorier: Agavesirap är 25 % sötare än socker. Men den har ett mycket lägre GI, har liten påverkan på blodsockret.

Smak: liknar honung i smaken, men högre sötma.

Användning: Bakning, söta te och smoothies, ringla över gröt, fil och desserter.

Dosering: På grund av sötman, räcker det med en tredjedel av andelen socker som anges i receptet.

KOKOSPALSOCKER

Ämne: Det kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop, torkas och mals till socker.
För dig som tycker om rörsocker men vill äta lite mindre GI-vänligt.

Kalorier: Har ett GI på 35 i jämförelse med vanligt socker som ligger på 68 GI.

Smak: Har blivit väldigt populärt på kort tid. Har en rund och fruktig smak, påminner om råsocker och brun farin.

Användning: Till bakning, sockret smälter vid låga temperaturer. Kanon att strö över fil, gröt och desserter.

Dosering: 1dl socker motsvarar 1 dl palsocker.

HONUNG

Ämne: Har lägre GI och ger färre kalorier än vanligt socker. Förutom druvsocker, fruktsocker innehåller honungen enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer.

Smak: Uppköparna har länge blandat honugen till en standardhonung. Men nu efterfrågas ekologiskt vilket gör att fler honungsorter når konsumenterna. Som tex, Life´s egna eukalyptus honung, saffrans och hjortronhonung.

Användning: Matlagning, bakning, i te, på desserter. Det ger en fylligare smak än socker.

Dosering: Honung upplevs sötare än socker, så se till att vara sparsam för att inte öka ditt sötsaksbegär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar