tisdag 2 juli 2013

Senaste Hälsotrenden

Grönkål har gått från att ha varit en dekorativ farmorsgrönsak till att ha blivit den trendigaste bladgrönsaken. I USA och anses vara kunglig. Grönkålen innehåller en massa vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Den är tik på vitaminer som B,C och K. Innehåller mineralerna zink, kalcium och jod. Den innehåller dubbelt så mycket K-vitamin som spenat. Vissa vitaminer är känsliga mot värme,  tex vitamin K blir det enklare för kroppen att ta upp om den värms lite i fett. Grönkålen kan vara svår att få tag på under sommaren men du kan odla den själv i trädgården eller i en balkonglåda. 
Den är väldigt enkel att odla och det blir mycket av den. Säsongen för grönkål är lång och den tål nedåt -20 grader. 




Så kan grönkål användas !


GRÖNKÅLSCHIPS:

Ta en stor bunt grönkål, ta bort stjälken och riv bladen i chips stora bitar. Ringla över lite olivolja, salta , peppra, valfria kryddor och blanda om. Olja en plåt och lägg på grönkålsbitarna, kör in i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Vill du ha dem Raw kör du 42 grader i 12 timmar. 

GRÖNKÅLSJUICE:

Har du en juicemaskin kan du testa en grönkålsjuice du behöver: 1 knippe grönkål, 1-2 st gurkor, 1 knippe selleri, 1 skalad citron, 
1-2st gröna äpplen och lite ingefära om man tycker om det. 

GRÖNKÅLSPESTO:

Blanda en knippe hackade grönkålsblad med 1 dl olivolja, saft från 1/2 citron, 1 dl brynta hasselnötter eller valnötter, 1-2 klyftor vitlök och 1 dl riven lagrad ost. Kör allt i en mixer, servera till pastan, ungsrostade grönsaker eller till grillat! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar