tisdag 2 juli 2013

Kosttillskott

När du köper ett kosttillskott kan du få det i olika former, nedan får du en kort beskrivning av vad du har att välja på.

Pulver: Det är den billigaste formen av tillskott. De flesta tillskotten tillverkas ursprungligen från pulver. Det ska vara lätt att blanda i vatten och ska inte smaka illa. Upptaget är oftast bra då det inte finns något som hindrar det. När det gäller näringstillskott med protein och kolhydrater är upptaget nästan alltid 100%. Svårare är det med kreatin, pyruvat och liponsyra då de består av kristaller som måste lösas upp för att du ska kunna absorbera dem.

Tabletter: Det är i stort sett pressat pulver. De är relativt billiga att framställa men har ett par nackdelar. Det tar tid för tabletter att lösas upp och i vissa fall sker inte detta ordentligt. De halvupplösta tabletterna kommer då att passera tunntarmen och hamna i tjocktarmen. Där tas inte mycket av det önskade ämnena upp, och de hamnar istället i toaletten. Tabletter innehåller dessutom bindmedel och smörjmedel vilket är viktigt för att kunna tillverka en tablett, men du får samtidigt i dig overksamma ämnen. 

Kapslar: De har oftast ett hölje av gelatin. De innehåller ett pulver eller gel. Även oljetillskott brukar säljas i kapselform. Kapslar har den fördelen att de är lätta att bryta ner, vilket ger ett bra upptag. Och de behöver inte innehålla bindmedel eller smörjmedel. 

Brustabletter: Det är ett praktiskt sätt att få i sig sitt tillskott i form av en god dryck. Det är inte alla som tycker om eller kan svälja stora tabletter och kapslar, för dem kan en brustablett vara det enda alternativet att få i sig preparatet. Var dock noga med att dem inte innehåller natriumcitrat. De brukar finnas i för att ge bubblor. Men då får du i dig stora mängder av natrium, samma salt som finns i vanligt bordsalt. Istället bör det innehålla kaliumcitrat, detta ger ett hälsosamt tillskott av kalium en mineral som många äter för lite av.

Flytande form: Få tillskott säljs i flytande form de var betydligt populära förr. Dessutom är det oekonomiskt med flytande tillskott då de ofta är utblandade med vatten. Du får betala extra för både vattnet och transporten av det. Oljetillskott som fiskolja och MCT ( fett från palmolja) är undantag. De innehåller inget vatten.

Förvara gärna dina tillskott svalt, mörkt och tätt förslutet. Köp inte för stora förpackningar, försök att konsumera en burk protein inom tre månader. Orsaker som kan skada ditt tillskott, ljus, fukt, bakterier och andra mikroorganismer, luft (syre).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar