För er som har eller kommer läsa mitt inlägg om GI-metoden,
har jag satt ihop en liten ordlista !
Aminosyror - proteinets beståndsdelar
Antioxidanter - ett samlingsnamn på de ämnen som oskadliggör de fria radikalerna.
Bukspottskörtel - ett organ som producerar enzymer och hormoner som insulin
Disackarid - sockerart sammansatt av två sockermolekyler
Enzym - protein som ökar hastigheten på kemiska reaktioner
Fria fettsyror - den form av fett som används vid fettförbränningen. Triglyceriderna i fettcellerna frigörs som fria fettsyror som sedan kan förbrännas.
Fruktos - fruktsocker, monosackarid
GI - det glykemiska indexet
GI - metoden - en samling metoder som går ut på att man använder det glykemiska indeexet för att nå sina mål med träning, diet, prestation, hälsa etc.
Glukagon - ett hormon med mottsatt verkan jämfört med insulin. Höjer blodsockret.
Glykemiskt index - mått på hur mycket ett livsmedel höjer blodsockret under en viss tid efter måltiden.
Hyperglykemi - högt blodsocker
Hypoglykemi - lågt blodsocker
Högglykemiskt livsmedel - livsmedel med högt glykemiskt index
Insulin - hormon som sänker blodsockret, produceras i bukspottkörteln
Kcal - mått på energiinnehållet, kilokalori, eller bara kalori
Kj - kilojoule, mått på energiinnehåll
Koaugleringsproblem - blodet stelnar för lätt, vilket ökar risken för infarkt och slaganfall
Kortisol - nedbrytande hormon som bl. a höjer blodsockret
LPL - lipoprotein lipas, ett enzym i fettcellerna som stimulerar inlagringen av fett
Lågglykemiskt livsmedel - livsmedel med lågt glykemiskt index
Lågkaloridiet - diet som ger mindre än 1000 kcal/ dag
Långsamma kolhydrater - kolhydrater med lågt glykemiskt index
Maltos - en disackarid bestående av en sockermolekyl
Mättat fett - fett med många negativa effekter på hälsan
Nedreglering - minskning av antalet hormonreceptorer pga för höga nivåer av hormonet
Nutrition - näringslära
Oligosackarid - sockerart bestående av fler sockermolekyler
Omättat fett - innefattar både fleromättade och enkelomättade fetter, vilka generellt har bra hälsomässiga egenskaper, finns främst i vegetabiler, fisk och skaldjur
pH - värde - mått på hur surt/basiskt något är. Lågt pH innebär att något är surt och vise versa
RAG - Rapidly available glucose, lätt nedbrytbar glukos
Rebound effekt - blodsockret blir kort efter måltiden lägre än det var innan måltiden, pga för mycket insulin i blodet
Receptor - mottagare, på eller i cellerna, för hormoner
Sackaros - vanligt vitt socker, en disackarid som består av glucos och fruktos
Snabba kolhydrater - kolhydrater med högt glykemiskt index
Syndrom X - ett samlingsnamn på flera åkommor, högt blodtryck, höga blodfetter etc
Triglycerider - tre fettsyror och en glycerolmolekyl. Lagringsform av fett i våra fettceller samt den typ av fett som finns i maten.
Viskositet - graden av trögflytande
WHO - Världshälsoorganisationen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar