tisdag 18 juni 2013

Ordlista - GI

För er som har eller kommer läsa mitt inlägg om GI-metoden,

 har jag satt ihop en liten ordlista ! 


Aminosyror - proteinets beståndsdelar

Antioxidanter - ett samlingsnamn på de ämnen som oskadliggör de fria radikalerna. 

Bukspottskörtel - ett organ som producerar enzymer och hormoner som insulin

Disackarid - sockerart sammansatt av två sockermolekyler

Enzym - protein som ökar hastigheten på kemiska reaktioner

Fria fettsyror - den form av fett som används vid fettförbränningen. Triglyceriderna i fettcellerna frigörs som fria fettsyror som sedan kan förbrännas.

Fruktos - fruktsocker, monosackarid

GI - det glykemiska indexet

GI - metoden - en samling metoder som går ut på att man använder det glykemiska indeexet för att nå sina mål med träning, diet, prestation, hälsa etc.

Glukagon - ett hormon med mottsatt verkan jämfört med insulin. Höjer blodsockret.

Glykemiskt index - mått på hur mycket ett livsmedel höjer blodsockret under en viss tid efter måltiden.

Hyperglykemi - högt blodsocker

Hypoglykemi - lågt blodsocker

Högglykemiskt livsmedel - livsmedel med högt glykemiskt index

Insulin - hormon som sänker blodsockret, produceras i bukspottkörteln

Kcal - mått på energiinnehållet, kilokalori, eller bara kalori

Kj - kilojoule, mått på energiinnehåll

Koaugleringsproblem - blodet stelnar för lätt, vilket ökar risken för infarkt och slaganfall

Kortisol - nedbrytande hormon som bl. a höjer blodsockret

LPL - lipoprotein lipas, ett enzym i fettcellerna som stimulerar inlagringen av fett

Lågglykemiskt livsmedel - livsmedel med lågt glykemiskt index

Lågkaloridiet - diet som ger mindre än 1000 kcal/ dag

Långsamma kolhydrater - kolhydrater med lågt glykemiskt index

Maltos - en disackarid bestående av en sockermolekyl 

Mättat fett - fett med många negativa effekter på hälsan

Nedreglering - minskning av antalet hormonreceptorer pga för höga nivåer av hormonet

Nutrition - näringslära

Oligosackarid - sockerart bestående av fler sockermolekyler

Omättat fett - innefattar både fleromättade och enkelomättade fetter, vilka generellt har bra hälsomässiga  egenskaper, finns främst i vegetabiler, fisk och skaldjur

pH - värde - mått på hur surt/basiskt något är. Lågt pH innebär att något är surt och vise versa

RAG - Rapidly available glucose, lätt nedbrytbar glukos

Rebound effekt - blodsockret blir kort efter måltiden lägre än det var innan måltiden, pga för mycket insulin i blodet

Receptor - mottagare, på eller i cellerna, för hormoner

Sackaros - vanligt vitt socker, en disackarid som består av glucos och fruktos

Snabba kolhydrater - kolhydrater med högt glykemiskt index

Syndrom X - ett samlingsnamn på flera åkommor, högt blodtryck, höga blodfetter etc

Triglycerider - tre fettsyror och en glycerolmolekyl. Lagringsform av fett i våra fettceller samt den typ av fett som finns i maten.

Viskositet - graden av trögflytande

WHO - Världshälsoorganisationen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar