fredag 7 juni 2013

Vad betyder märkningarna?


Vad betyder BDIH?
BDIH (Der Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) är en sammanslutning av tyska industrier och företag för läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och produkter för personlig hygien. BDIH har sitt säte i Mannheim, Tyskland, och omfattar mer än 440 producenter och distributörer. Deras riktlinjer som fastställdes 1996, ställer höga krav på råvaror, produktion och miljö.
En produkt som är certifierad enligt BDIH får inte innehålla:
• syntetiska doftämnen
• etoxilerade råvaror
• silikoner
• paraffin och andra produkter från petroleum
De produkter som innehåller råvaror från växter skall så långt som möjligt komma från:
• kontrollerade ekologiska odlingar, med kvalitet och tillgänglighet i fokus
• kontrollerade ekologiska vilda uppsamlingar
Det betyder att en BDIH-märkt produkt inte per automatik är 100 % naturlig eller 100 % ekologisk.  Här kan du läsa mer.
Vad betyder Cosmebio?
Cosmebio är en fransk organisation som sedan 2003 granskar innehåll och produktionens påverkan på miljön. Produkterna får inte testas på djur och märkningen finns i två varianter:
BIO:
  1. Minst 95% av ingredienserna ska vara naturliga eller ha naturligt ursprung.
  2. Minst 10 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar.
  3. Max 5% av ingredienserna får lov att vara syntetiska.
ECO:
  1. Minst 95% av ingredienserna ska vara naturliga eller av naturligt ursprung.
  2. Minst 5% av ingredienserna ska vara ekologiska, eller kommer från ekologiska odlingar.
  3. Max 5% av ingredienserna får lov att vara syntetiska.
Här kan du läsa mer.
Vad betyder Ecocert?
ECOCERT är ett franskt certifieringsorgan, grundat 1991. Det är det största certifieringsorganet i Europa och USA och gör inspektioner i över 80 länder. ECOCERT kontrollerar och granskar innehåll, råvaror, produktion samt förpackning, främst i matindustrin, men även inom kosmetika.
För att en produkt ska få certifieras enligt ECOCERT krävs det att innehållet består av minst 95 % naturliga ingredienser och minst 10% av innehållet ska komma från ekologiska odlingar. Så om du köper en produkt som är ECOCERT betyder det alltså inte per automatik att den är 100 % naturlig eller 100 % ekologisk. Det ger utrymme för att 5 % av innehållet kan vara syntetiskt/onaturligt. En del gröna skönhetsföretag väljer att inte certifiera enligt ECOCERT eftersom de anser att certifieringen inte är tillräckligt sträng. Här kan du läsa mer.
Vad betyder Natrue?
NaTrue är ett fristående europeiskt certifieringsorgan med mål att skapa en internationell standard. NaTrue arbetar för att öka medvetenheten om värdet av naturliga ingredienser för konsumenten och miljön.
  1. NaTrue-certifieringen finns i tre varianter där NaTrue med 1 stjärnagäller kriterier för naturkosmetika. Olika produkter kommer med olika krav, men oljor och vattenfria cremer måste innehålla minst 90 % naturliga ingredienser.
  2. NaTrue med två stjärnor gäller kriterier för naturkosmetika med ekologiska ingredienser. Måste innehålla minst 90 % naturliga ingredienser samt att minst 70 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar.
  3. NaTrue med tre stjärnor gäller kriterier för ekologisk naturkosmetikoch innebär att produkten ska vara 100 % naturlig och att 95 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar. Tre stjärnor är således strängast av certifieringarna. Här kan du läsa mer.
Vad betyder The Soil Association?

The Soil Association startades 1946 av brittiska bönder som ville arbeta för en hållbar utveckling. Soil Association är i dag Storbritanniens största ekologiska certifieringsorgan.
En vara som bär Soil Association Organic standards märke måste innehållaminst 95 % ekologiska ingredienser.
En produkt som bär märket ihop med texten “made with xx % organic ingredients” måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser.Återstående innehåll får inte vara genmodifierat (GMO) och får bara användas om en ekologisk version av ingrediensen ännu inte finns eller om ämnet finns med på en restriktiv lista med syntetiska kemikalier som har granskats mot hårda kriterier gällande påverkan på hälsa och minimal miljöpåverkan.
The Soil Association är alltså en väldigt sträng certifiering. Här kan du läsa mer.
Vad betyder Svanenmärkt?
Svenska Svanen är Nordens mest kända och officiella miljömärkning. Sedan 1989 granskar organisationen varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln från råvara till avfall. I Sverige ansvarar Miljömärkning Sverige AB för märkningen av Svanen. Verksamheten drivs på uppdrag av regeringen, utan bransch- eller vinstsyfte. Miljömärkning Sverige AB sköter också allt arbete med EU Ecolabel som är EU:s gemensamma miljömärkning. Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion.
  • En Svanenmärkt produkt får bland annat inte innehålla ämnen som klassificeras som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsskadliga.
  • Produkten eller dess ingredienser får inte ha testats på djur.
  • Produktens ämnen får inte anses vara potentiellt hormonstörande enligt officiella listor inom något nordiskt land eller EU.
  • På till exempel rengöringsprodukter och makeupremover ska följande informationstext stå: ”Undvik att kasta bomull eller papper i toaletten eller avloppet. Kasta det i sophinken istället.”
Svanenmärkningen är inte så sträng när det gäller mängden naturliga eller ekologiska ingredienser i produkter och tillåter även  tex sodium laureth sulfate i tvålar och aluminium i deodoranter. Klicka här om du vill läsa mer om Svanens olika kriterier.
Sminkuppropet är ett initiativ från Svanen, där de vill att vi konsumenter ska försöka påverka företagen att bli mer miljövänliga. Här kan du läsa mer.
Vad betyder Vegan?
1944 startade The Vegan Society i Storbritannien och de skapade ordet “vegan” som också är organisationens officiella märkning. För att få bäraVegan-märkningen måste produkten vara fri från ingredienser av animaliskt ursprung, till exempel bivax eller lanolin (fett från fårull). Vegan-märkningen garanterar att produkten finns med i Vegan Societys register. Inga ingredienser får testats på djur, och vid tillverkningsmiljön får inga animaliska råvaror ha behandlats. Här kan du läsa mer. I USA finns organisationen The Vegan Awareness Foundation eller Vegan Action och de har också en märkning som innebär samma sak som den brittiska. Här kan du läsa mer om Vegan Action.I deras kriterier anges inget om naturliga eller ekologiska ingredienser, vilket betyder att en produkt som är Vegan-märkt alltså per automatik inte är 100% naturlig eller 100% ekologisk.
Vad betyder USDA Organic?
USDA (US Department of Agriculture) är en amerikansk federal myndighet som lyder under amerikanska jordbruksdepartementet. Instiftades 1862 av Abraham Lincon som en service till USA:s bönder. I dag är man tillsynsmyndighet och kontrollerar skog, mark, odlingar, kontrollerar till exempel ägg- och köttproducenter. Inom USDA finns National Organic Program (NOP) som lagstiftar om ekologiska produkter i USA.
USDA-märkningen för skönhetsprodukter kommer i 3 steg:
  1. USDA 100 % Organic- vilket betyder som det låter, innehållet måste vara 100% ekologiskt. (Inte så vanligt.)
  2. USDA Organic- vilket betyder att minst 95% av ingredienserna ska vara ekologiska.
  3. Made with XX % organic ingredients- betyder att produkten måste innehålla minst 70% ekologiska ingredienser. Annars får produkten inte bära den grön-vita USDA-märkningen och de får heller inte marknadsföra sig som Organic.
Här kan du läsa mer. Utöver USDA Organic-märkningen finns det flera lokala märkningar och certifieringar i USA.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar