söndag 16 juni 2013

Välj de bästa ingredienserna

De flesta frukter och grönsaker kan användas till juicer och smoothies och även om tanken på att blanda palsternacka och ananas inte tilltalar dig kommer du att upptäcka att kombinationen fungerar alldeles utmärkt. Köp ekologiska varor så undviker du bekämpningsmedel, skrubba dem noga före användningen så att all smuts och bakterier försvinner. Här nedan kan du läsa lite mer om de olika frukter och grönsaker som finns och deras bästa egenskaper. Samt även få lite mer info om de ingredienser som man oftast hittar i en smoothie. 






Äpplen: Dem är fyllda av antioxidanter och har en naturlig sötma som passar bra ihop med ingredienser som inte är så söta. Använd oskalade äpplen eller pressa dem hela med kärnhus för att bevara så mycket näring som möjligt. Antioxidanten quercitin finns enbart i skalet. Ju färskare äpplet är dessto mer c-vitamin innehåller det. 

Citrusfrukter: Dem är mest populära att blanda i juicer eller smoothies. Låt gärna lite av det vita köttet sitta kvar för det ökar halten av c-vitamin. 

Jordgubbar: Innehåller mycket c-vitamin, kalcium och kalium. Vill du göra det bästa av dem så frys in  bären när de är i säsong och blanda dem sedan i smoothies och juicer året om. 

Bananer: Dem passar perfekt i smoothies eftersom de ger en tjock,slät och god smak. Även banan är perfekt att skiva ner och frysa över natten. Tag fram på morgonen och mixa i din smoothie. De är fyllda av kolhydrater och ger bra med energi. Mättar bra och är ett kanon mellanmål. 

Päron: Dem är ljuvligt goda i juicer. Den är bra till barn då den sällan orsakar några allergiska reaktioner. De är fyllda av c-vitminer, kalium och betakaroten.

Persikor: Dem har antioxidanta egenskaper som gör att de kan lugna en upprörd mage. De innehåller också mycket c-vitamin. 

Aprikoser: Man kan använda både färska och torkade. De torkade kan vara lite sötare, innehåller mycket betakaroten och kalium. 

Tranbär: Den som lider av urinvägsinfektioner bör prova tranbärsjuice. Tranbären har höga halter av c-vitaminer och kalium och smakar härligt i juicer. Den får en bittersöt smak och klar färg.

Björnbär: Innehåller mycket c-vitamin och antioxidanter som hjälper till att bygga upp ett starkt immunförsvar. De färska bären går att frysa och kan blandas i smoothies året om.

Mango: En mango ger en exotisk smak. Innehåller mycket c-vitamin, kostfibrer och kalium.

Vattenmelon: Den ger stora mängder juice. Är en väldigt bra källa till antioxidanter, bra på att avgifta kroppen och verkar urindrivande. Den söta och milda smaken gör dem även till en favorit bland barn.

Avokado: Dem är fyllda av protein och är mättande och näringsrika. De innehåller mycket E-vitamin som är  bra för huden och hjälper till att bevara en god cirkulation.

Tomat: Innehåller mycket c-vitamin och kostfibrer. När man blandar tomater i icke söta juicer stärks både näringsvärde och färg.

Morötter: Ger riktigt bra energi och innehåller kostfibrer som förbättrar matsmältningen. De är också fyllda med beta och alfa-karoten och smakar ljuvligt i både frukt och grönsaksjuicer.

Spenat: Innehåller rikligt med järn och betakaroten, bra mat för vegetarianer.

Rödbetor: Innehåller mycket folsyra och kostfibrer, smakar bra med citrusfrukter.

Selleri: Renar kroppen och är rik på fytonäring.

Ingefära: Stärker immunförsvaret. Den höga halten av zink gör att den hjälper till att bekämpa baciller. Lugnar magen och kan hjälpa gravida med illamående.

Yoghurt: Yoghurt med levande bakteriekulturer är en viktig källa till kalcium och d-vitamin.

Sojaböna: Innehåller mycket protein och kalcium. De ger laktosintoleranta ett bra alternativ till mejeriprodukter och hjälper till att sänka kolesterolhalten. Soja lindrar dessutom klimakteriesymtom.

Kiwi: Innehåller järn, c-vitamin, kolhydrater och fibrer.

Blåbär: Innehåller massvis av vitaminer och mineraler. De är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är det som ger bären den blåa färgen och kan förebygga hjärt/kärl sjukdomar.
Blåbären innehåller även kalcium, magnesium, fosfor, c-vitamin, järn och b-vitamin samt betakaroten.
Inom traditionell läkekonst har blåbären använts mot bland annat diarré, synproblem och hudproblem.
Luetin är ett ämne som finns i blåbär och är en karotenoid. Luetin sägs även skydda mot gråstarr och vissa andra ögonsjukdomar.

Ananas: Den söta och goda ananasen innehåller en mängd nyttiga kostfibrer och vitaminer som skyddar mot virus och infektioner. Framförallt är ananasen rik på C-vitamin som bygger upp bindväven och hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. C-vitaminet är en antioxidant som skyddar mot de fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra levande celler. Förutom vitaminer är ananasen rik på enzymet bromelain som är mycket kraftfullt när det gäller att bryta ner proteiner, vilket i sin tur underlättar matsmältningen. Bromelainet är också bra för blodomloppet och sänker blodtrycket.
I ananasen finns även en av de essentiella aminosyror vår kropp behöver med namnet tryptofan som behövs för framställandet hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som hjälper oss att balansera våra känslor och styr glädje, irritation, ilska, välmående, livslust och kan hjälpa vid depression.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar