tisdag 11 juni 2013

Varför ekologiskt?


Huden tar upp 40-60% av det vi tillför den. Det säger mycket om varför alla bör använda ekologiska/naturliga produkter. De flesta produkter du hittar på hyllorna i affären idag innehåller tyvärr många farliga, allergiframkallande och hormonstörande ämnen. Att välja ekologiskt värnar även om vår miljö, vilket är något vi alla bör eftersträva! Listar nedan om några av de värsta ingredienserna. Och tro mig, det finns fler!!! Har lagt till en ny etikett på min blogg GREEN SHOPPING
där finner du olika webbutiker om du vill handla ekologiska produkter! 

1. Parabener och ftalater. Det är omtalade hormonstörande kemikalier som används som konserveringsmedel. 

Det är därför produkterna kan stå åratal på försäljningshyllan.
Flera internationella studier har visat att parabener har en förmåga att störa kvinnliga hormoner. Men det är inte främst kvinnor som löper risk att skadas. Enligt studier kan propylparaben och butylparaben, som är två vanliga parabensorter, skada pojkars och mäns fertilitet och motverka testosteronproduktionen. Endel parabentyper har även påverkat foster och spädbarn, så som hormonrubbningar som kan finnas kvar i vuxen ålder.
Parabener är också mycket allergiframkallande. Finns olika typer som tex Butylparaben, methylparaben, ethylparaben och propylparaben. 

2. Mineralolja. (Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin). Används som mjukgörare men lägger sig som en plastfilm över huden. Huden kan då inte andas själv eftersom den är igentäppt. Vi smörjer mer men blir bara torrare. Mineralolja saknar vitaminter och är helt meningslös. Den används som utfyllnad. Ur mineralolja utvinns paraffin och vaselin. Vaselin kommer från destillering av fotogen. Paraffinet fås efter destillation av råolja (sånt som används i motorolja). Vanligt förekommande i babysalvor.

3. Syntetiska parfymer De flesta innehåller ftalater, som är fertilitetsstörande, men det anges aldrig i ingredienslistan. Det finns 28 doftämnen som är förbjudna inom EU, eftersom de är allergiframkallande. Tillverkare behöver inte ange var doften kommer ifrån, så många har okänt ursprung.

4. SLES/SLS (Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium laureth sulfat).Syntetiskt framställt, finns i tom svanenmärkta produkter. Ämne som gör att tvålar och schampon löddrar. En vanlig orsak till att folk har torr hud och kliande hårbotten.

5. PEG Syntetiskt emulgeringsmedel. Används bland annat för att behandla trä och förekommer i laxermedel.





Byta till ekologiska produkter


Huden
När du börjar med ekologiska produkter, kommer du märka stor skillnad. Produkterna innehåller naturliga ingredienser som din hud kommer älska. Har du använt tex mineralolja (eller produkter med mineralolja i), så kan det ta ett tag innan du märker skillnad. Mineraloljan täpper till porerna, och det kan ta ett tag innan de öppnas, för att ta emot de välgörande ämnena från dina ekologiska produkter. Var dock uppmärksam på om du visar allergiska reaktioner, som tex kraftig klåda.
Håret
De flesta som byter ut sina produkter mot ekologiska brukar märka stor skillnad, särskilt om du har fet/torr hårbotten, håravfall, kliande hårbotten, mjäll, mm. Du kan till en början uppleva som att håret blir fetare och plattare än vanligt, men det brukar rätta till sig efter ca 2 veckor. Så ha tålamod! När du byter till ekologiska hårvårdsprodukter, ska du byta ut allt du använder till ditt hår. 
Barn
Jag vill verkligen poängtera hur viktigt det är att använda så naturliga ingredienser som möjligt på våra barn. Deras hud är oförstörd vid födsel, så behåll det naturliga de små barnen har från början.
Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar