fredag 10 maj 2013

Coconut Cravings

Doften och smaken för tankarna till tropiskt sommar. Palmer utmed vita stränder, varm sololja, svalkande kokosvatten eller kanske en kokossmakande thaigryta. Den hälsosamma råvaran kokos som lätt väcker sköna minnen har så otroligt många användningsområden. (Ingress skriven av Anneli Wang, Live Life nr 2 2013) 


Älskar av någon anledning ordet coconut, låter så mycket roligare än kokosnöt! Varför ett inlägg om den håriga nöten kan man undra? Jo för att kokos har blivit väldigt populärt och har många användningsområden. Man kan ha den i matlagning, bakning, man kan ha den som en hårinpackning och till huden. Jag hade den själv som en solkräm i somras. Ville ha en så ren produkt som möjligt och fick tips om att använda kokosolja, vet inte exakt men har hört att den har faktor 6 i sig. Fick bli en burk kokosolja med kokosdoft. Funka jättebra om man redan har fått färg, har man känslig hy ska man såklart ha en produkt med högre solskyddsfaktor. 
Beroende på vad man ska använda kokosfettet till kan man välja om man vill ha en som doftar och smakar kokos, eller om man ska steka mat kanske man hellre föredrar att ta en som både är lukt och smakfri. 

Kokosoljan- är fast men blir flytande vid 24 grader. Oljan kan användas vid bakning, i smoothies,dressingar, i matlagning som lotion, hårinpackningar m.m

Kokospalmsocker- det kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop torkas och mals till socker. Det har ett GI på 35 i jämförelse med vanligt strösocker som har ett GI på runt 68. Har blivit väldigt populärt för sin runda och fruktiga smak lite som råsocker och brun farin. Sötman är ungefär densamma som i socker, vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl kokospalmsocker. 
Jag blev helt till mig när jag fick nyss om GI mängden så numera tar jag hälften av varje ibland tar jag 100% av palsockret när jag bakar eller i matlagningen. 

Agave - det är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och finns framförallt i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte har förfinats eller modifierats på kemisk väg. Den är sötare än socker men har lägre GI. Den liknar honung ismaken. Perfekt till bakning, att söta te och smoothies eller kan man ringla den på frukostgröten, fil eller desserter. Pga den är så söt räcker det med 1/3 av den andel socker som anges i recepten. ( detta är inte kokos men använder denna själv och tycker den är jäkligt bra och tänkte kan smygtipsa om den här då den ändå ingår i raw food.) 

Kokosmjöl- den är rik på fibrer och helt glutenfri. Används i matlagning, bakning och som smaksättning. Eller som ett nyttigt tillskott tex i smoothies, filen med musli. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar