onsdag 15 maj 2013

Resultatet!

Efter en lång vinter och försenad vår är det många av oss som kommit ur fas och hamnat i någon slags koma. Kvällarna isoffan har blivit lite för många, och på helgerna har man knappt hunnit tänka "promenad" förrän det blivit kallt och mörkt. Men nu är det ljusare in på kvällen det är en riktigt bra anledning att komma ut, vare sig man är en löpare eller bara vill ta vara på ljuset och den härligt friska luften. Det sägs att träning kan vara beroendeframkallande för mig är det inte så känner mer att jag har ett mål som jag måste nå, men med tiden blir det kanske ett beroende vem vet?! 
Läste precis i en tidning att under eller efter träning så utsöndras en substans som kallas endorfin som är lugnande och smärtstillande. Vid träning pumpar kroppen först ut stora mängder av spännings och stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. När vi är klara med vår utmaning kommer må bra hormonet serotonin och så klart endorfiner. Resultatet? En känsla av att vara oövervinnerlig!

Man behöver inte bestiga berg för att träna i naturen, utan mycket vi gör inomhus kan bli en ny upplevelse utomhus. Den positiva känslan av att vara ute gör att kroppen använder energin bättre. Musklerna får mer blod, vi har lättare att ta upp syre och hjärnan piggnar till. De flesta av oss har någon gång nöjda sjunkit ner med röda kinder, kalla händer, fötter och näsa efter en dag ute. Trädgården, skogen, fjället och havet det är utmattande. Naturen suger musten ur en på ett härligt sätt! 
Naturen gör en helt enkelt gladare samtidigt som man får lättare att somna på kvällen. 
Promenader är bra mot typ 2-diabetes, sömnproblem, depressioner, stroke, övervikt, och hjärt-kärlproblem. Så på med skorna och ut och promenera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar