onsdag 8 maj 2013

Lite frågor om supernature supermat

Det är inte många som vet vad supermat är så därför tänkte jag berätta det för er. Tror att när fler handlar och använder det, sprider till vänner och bekanta och det syns mer i media så kommer supermaten slå igenom mer i Sverige.
I Norge är det jättestort men även i Danmark blomstrar det. Vi på Life har ett samarbete med märket Supernature så vill man prova dessa produkter så finner man dem endast hos oss!  Har du några frågor skriv gärna ett inlägg så berättar jag mer.

Vad är supermat?
Det är matväxter med bra närningsvärden i kombination med medicinska egenskaper. Det kan vara frukter, grönsaker, bär, rötter, alger, frön, nötter och örter.

Varifrån kommer supermaten?
Supermat finns över hela världen. Mycket av supermaten kommer idag från Sydamerika.

Är det säkert att äta supermat?
All supermat som säljs är godkänd av livsmedels och hälsomyndigheter i EU och Norden.

Varför ska man äta supermat?
Oavsett livsstil och oavsett vad du äter fyller supermaten i luckorna i din kost. Den säkrar att du får i dig alla näringsämnen som kroppen faktiskt behöver samtidigt som du stimulerar kroppens regeneration. Och man får en starkare hälsa.

Hur länge måste jag äta supermat?
Det är ingen kur eller snabblösning. Ju längre du äter supermat, desto bättre effekt har den på din hälsa. Tänk på att du ska förebygga en sund ålderdom hela livet.

Varför är mycket av supermaten i pulverform?
Marknaden är ännu för liten för att kunna erbjuda färska superfrukter och supergrönsaker. Det kommer troligen ändras när den blir mer känd. Samtidigt är det lätt för alla att tillsätta pulver till en smoothie. Det finns också en del supermatvaror som du kan använda i vanlig matlagning som tex. gojibär, rå kakao, hampafrön och kokosfett.

Det finns så många produkter. Vilka ska man välja?
I praktiken kan du äta all supermat. Det finns inget som är rätt eller fel. Genom att äta flera supermatprodukter säkrar du att du får i dig ett brett spektrum av näringsämnen. Prova dig fram, känn efter hur det känns i din kropp. Oavsett vilken supermat du äter mår kroppen bra av den. När du börjar med supermat måste du komma ihåg att det är en långsam livsstilsförändring. Det är något helt nytt för dig. Tänk på att det är något du ska göra i många år, kanske livet ut. Du behöver inte kunna allt, ta ett steg i taget. När man har provat några sorters supermat brukar de allra flesta prova fler.
Supermat är enkelt!

Kan jag välja fel typ av supermat?
Nej, det är inte möjligt om du inte har vissa allergier. Rådfråga i så fall din läkare.

Hur börjar jag?
Supermat är matvaror och det finns inte något som är rätt eller fel. Alla supermatvaror är näringsrika på sitt sätt och bidrar till att du får i dig flera essentiella näringsämnen.
Börja gärna med gräs,fett och alger. Purley greens, chlorella/spirulina och lecithin. På samma sätt som när du går till frukt och grönt i affären finns det ingen frukt eller grönsak som är "rätt" att börja med.

Hur äter jag supermat?
Man kan ta kapslar som är enkla att svälja, med ett glas vatten eller juice. Eller så blandar man pulvret i den dryck man tycker om (ej varma drycker) vill man lyxa till det gör man en smoothie. Undvik att blanda med citrus,grape och apelsinjuice, det smakar inte så gott och så kan citrusen hämma upptaget.
Välj juicer med rundare smak som tex. äpple, päron, mango, persika och ananas. Är det hampa mjöl kan man även ha det i matlagning och bakning. Hampafrön kan man äta som de är eller ha i sallader, muslin eller på sin gröt. I övrigt kan mjölkprodukter också förhindra upptaget av supermat, låt det gå lite tid mellan intag av supermat och mjölkprodukter.

Hur mycket ska jag ta?
Läs på förpackningen, börja med en väldigt liten mängd de första veckorna och sedan kan man öka på mängden. Man får lyssna till kroppen. En kropp som är avgiftad talar tydligt om vad den behöver.

När under dagen är det lämpligt att äta supermat?
Du kan äta när det passar dig. du kan äta det tillsammans med en måltid, mellanmål eller som måltid istället för vanlig mat. Du kan alltså äta supermat vid alla tillfällen då du normalt äter.

Hur ofta ska jag äta supermat?
Minst en till två gånger per dag gärna oftare. Man börjar med en frukostsmoothie. Du kan dricka den tillsammans med frukosten eller istället för frukost beroende på vad du själv tycker. De flesta tar en shake morgon och eftermiddag. De som lever på en supermatbaserad diet inkluderar supermat vid i stort sett alla måltider.

Hur lång tid bör det gå mellan intag av Tart cherry eller multiblend och greens?
En halvtimme är tillräckligt.

Hur länge kan jag förvara en shake/smoothie?
Max tre timmar i rumstemperatur och max ett dygn i kylskåp. Ju högre innehåll av klorofyll, ju kortare hållbarhet. Vissa gräsblandningar klarar att stå två dagar i kylskåp. Det är innehållet i blandningen som avgör med tanke på bakterietillväxten.

Vilken slags effekt kan jag vänta mig?
Supermat är inte ett sätt att behandla symptom, utan ett sätt att stärka hälsan över tid. typisk feedback från personer som äter supermat handlar om bättre matsmältning, mer energi, mindre sötsug, finare hud, klarare ögon, fastare vävnad, stabilt humör, snabbare återhämtning, lindring av inflammationer, bättre koncentration, större uthållighet osv. Erfarenheten visar att de största vinsterna med supermat för folkhälsan ligger i minskad förekomst av livsstilssjukdomar.

Hur lång tid tar det innan jag märker något?
Beroende på supermatvana och dosering märker man redan de första dagarna att kroppen påverkas och förändras. Det handlar mer om tillvänjning och en början av detoxen. Kroppen arbetar långsamt och supermat handlar om att stimulera kroppens naturliga regenerativa förmågor. Det tar vanligtvis 6-12 månader att göra en detox och få kroppen i balans.

Jag får kraftiga symptom när jag äter supermat. Vad gör jag?
En del får fler symptom i början än andra. Många får inga symptom alls. Om du upplever symptom som huvudvärk, illamående, diarré,orkeslös eller annan sjukdomskänsla bör du gå ner till halv dos eller mindre och gradvis öka när du känner att kroppen vänjer sig vid supermaten.
Supermat kan verka renande och stimulerande och det är vanligt med en liten avgiftningsfas när man börjar med supermat. När symptomen är svaga eller måttliga kan de ses som ett tecken på att avgiftningen har kommit igång och att det fungerar.
I de flesta fall försvinner obehaget/symptomen efter ett tag. Starkt obehag kan vara ett tecken på att kroppens organ inte själva klarar av att balansera sig under reningen, trappa då ner eller sluta helt att ta produkten till kroppen har kommit i fas igen. Det är viktigt att förstå att supermat är mat, så kroppen får sällan reaktioner utöver de som beror på stimulans och avgiftning. Supermat sätter igång reningsprocesser i kroppen och under perioder då kroppen både avgiftar och bygger upp sig själv från cellnivå får de flesta olika reaktioner. För många pågår det tills man har rensat kroppen och byggt upp den ordentligt, men det sker i perioder. Hur kroppens behov och processer ser ut för varje enskild person är förstås mycket individuellt. Också detta pågår i perioder.

Hur mycket vanlig mat kan jag äta tillsammans med supermaten?
Du behöver inte lägga om kosten. Du kan äta supermaten som ett extra tillskott utöver det du vanligen stoppar i dig. Hur mycket eller litet supermat du äter väljer du själv.

Jag har ätit supermat ett tag och känner nu ett behov av att äta nyttigare i allmänhet. 
Är det normalt?
Många som äter supermat upplever att blodockret och kroppens allmänna kemi blir mer balanserad. Man längtar inte längre efter socker och annan onyttig mat i samma utsträckning som förut. Ett starkt sug efter onyttigheter är ofta ett tecken på ex mineralbrist. De flesta som äter supermat märker efter ett tag att de i allmänhet vill äta "renare" och sundare mat. Det är en naturlig följd av att kroppen är i bättre balans.

Innehåller supermaten gluten?
I allmänhet är supermaten glutenfri eller innehåller spår av gluten. Grässafterna är tex inte framställda av sädesslag. Supernature Prebiotic fiber, Activated Barley och Bio stabilizer kan innehålla spår av gluten eftersom dessa produkter innehåller aktiverande korngroddar.

Behöver jag ta d-vitamin tillskott om jag äter supermat?
Den mesta supermaten har bara låga halter av d-vitamin, så självklart ska du ta d-vitamin om du har behov av det. Vistas man utomhus i solen  20-30 min om dagen producerar kroppen själv tillräckligt med d-vitamin.

Kan jag äta supermat när jag är sjuk?
Om du lider av en allvarlig sjukdom eller använder medicin regelbundet bör du alltid prata med din läkare först. Rent allmänt är det viktigt att komma ihåg att supermat är MAT. Om du kan äta vanlig mat när du är sjuk kan du även äta supermat. Supermat är helt idealiskt vid sjukdom och tillfrisknande eftersom kroppen får ren näring utan extra belastning. Många upplever att sjukdomsförloppet är lindrigare och att de snabbare blir friska.

Jag använder mediciner kan jag äta supermat?
Om läkaren INTE har sagt något särskilt om kosthållning går det vanligtvis utmärkt att äta supermat tillsammans med mediciner.

Hur är det med blodförtunnande mediciner och supermat?
Man bör undvika höga doser av greens om man lider av högt blodtryck eller tar blodförtunnande mediciner eftersom de möjliga interaktionerna kan få allvarliga följder.

Kan alkohol och dålig mat förstöra effekterna av supermat?
Se det tvärtom. Om du dricker alkohol, röker eller äter onyttigt så behöver du supermat i ännu större utsträckning. Om du lever mindre sunt gör kroppen av med större mängd näringsämnen för att jämna ut belastningen. Genom att tillföra supermat blir kroppen bättre rustad att rensa ut slaggprodukter, belastningen minskar och livsstilssjukdomar hämmas.




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar