tisdag 28 maj 2013

Sommrig Dessert!


Gudomlig sommardessert (7 personer)
Rabarberkompott
500g rabarber
0,5 g vaniljpulver
125 g socker
4,5 g gelantinblad
Maränger
60 g äggvita
120 g socker
grovmald kardemumma efter smak (valfritt)
Vanilj chantilly
100 g grädde
100 g creme fraische
1 vaniljstång
35 g florsocker
zest från 1/2 citron
Jordgubbar + chokladdekoration
Koka rabarberna tillsammans med sockret och vaniljen, lägg gelantinbladen i kallt vatten. När rabarberna kokat sönder och blivit till en mjuk kräm, tag av plattan och lägg i de mjuka och urkarmade gelantinbladen. Låt rabarberkompotten svalna ikylskåp.
Vispa äggvitan i marängen tillsammans med hälften av sockret till en halvfast maräng, tillsätt resten av sockret under fortsatt vispning.Vispa tills marängen är styv nog att kunna spritsas, vänd försiktigt ner kardemummna. Spritsa ut på en plåt och baka av i ca 100 grader tills de är helt torra. (detta görs med fördel dagen innan det skall serveras)
Skrapa ur vaniljfröna ur stången och vispa samman alla ingredienserna till en spritsbar konsistens.
Spritsa upp den kalla rabarberkrämen i ett glas, fortsätt med vaniljchantillyn och toppa med maränger, färska jordgubbar och chokladdekoration. 
Servera!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar