måndag 14 oktober 2013

Halloween på Svenska

Trick or treat?

När irländska invandrare tog med sig Halloweentraditionen till USA under mitten av 1800-talet utvecklades seden till ett omtyckt tillfälle för barnen att skämta med de vuxna. Idag är det kanske det vanligaste inslaget i det amerikanska firandet. Barnen klär ut sig till läskiga varelser och tigger godis genom att knacka dörr och ropa "trick or treat" - bus eller godis. Den som inte bjuder på godsaker kan då förvänta sig ett bus istället. Barnen kan vara utklädda till allt från prinsessor till häxor och benrangel. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med lyktor av urgröpta pumpor.


I Sverige började seden tas upp under slutet av 90-talet, efter inspiration från amerikanska filmer och TV-serier. För många svenskar är Halloweenfirandet bara en rolig maskeradfest som lyser upp lite extra i höstmörkret. Det har också blivit fler och fler i Sverige som tänder gravljus vid Halloween. Jag tror att för varje år som går så blir Halloween mer populärt och större och större. Namnet Halloween kommer från All Hallows Eve(alla helgons afton).
Halloween var från början en förkristen keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då återvände de döda till jorden, och man tände eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor. 





(alla bilder är lånade från google.se)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar