måndag 14 oktober 2013

Halloweentårta med blåbärs och lakritsmaräng

Ingredienser ca 12 bitar:

3ägg
3 dlströsocker
2 tskvaniljsocker
1 dlmjölk
2 dlvetemjöl
1 dlkakao
2 tskbakpulver

Fyllning

200 gnutella
200 ghallon
2 mskflorsocker

Chokladglasyr

150 gmörk choklad (64-70 %)
1 1/2 dlvispgrädde
2 msksmör

Blåbärs- och lakritsmaräng

1 dlblåbär
1 dlströsocker
2 mskvatten
2äggvitor (55 g)
2 tsklakritsgranulat (rålakritspulver)
1 tsksvart hurhållsfärg

Garnering

kakao


Gör så här:


1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pö­sigt. Värm mjölken till ca 50 grader. Blan­da mjöl, kakao och bakpulver. Häll den varma mjölken i äggpöset. Sik­ta i de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstag­ bar kant, 24 cm i diameter.
2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är färdig. Låt den stå kvar i formen 2–3 min. Vänd upp kakan på ett fat och låt den kallna under formen. Dela kakan i tre bottnar.
3. Fyllning: Värm Nutellan i mikro­vågsugn eller i en kastrull och ringla över den första bottnen. Lägg på botten nummer två. Mosa hallonen tillsammans med florsockret. Bred ut hallonen på den andra bottnen. Lägg på den sista bottnen.
4. Glasyr: Hacka chokladen och koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills den har smält. Rör i smöret, lite i taget. Bred glasyren på och runt om tårtan. Låt tårtan stå i kylen ca 1 timme.
5. Maräng: Passera blåbären genom en sil. Koka blåbär, socker och vatten till 121 grader. Börja vispa äggvitorna när blåbärssockerlagen är 110 grader. Häll ner sockerlagen i en stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda i lakritsgranulat och hus­hållsfärg. Vispa tills maräng­smeten kallnat. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll, ca 1 1/2 cm i diameter. Spritsa marängen på tårtan.

Figurer: Fladdermössen kan göras av sugarpaste eller marsipan som färgats grå med hushållsfärg från Panduro. Kavla ut mellan två plastpåsar eller på en marmor­bänk. Gör mallar i papper och skär ut figurer efter dem. Garnera tårtan. Pudra över kakao.

Tips: Om man vill göra tårtan extra läskig kan man droppa på lite hallonsås som bloddroppar. Mixa 2 dl hallon med 1 msk florsocker och passera till en slät sås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar