tisdag 1 oktober 2013

Thailändsk currygryta med lax och ingefära

Denna gryta är mild för magen och bra för tarmarna i och med att den innehåller både lax, ingefära och mycket kokosmjölk, som båda är lugnande och inflammationsdämpande mat, lax innehåller dessutom mycket omega 3 som vi bör få i oss gärna 2-3 ggr/vecka. En bra gryta att göra när man vill äta något lättsmält, om man kanske har problem med mag-tarmfunktionen eller behöver hälsosam mat helt enkelt.
Rödcurry är såklart väldigt stark om man tar 2 msk men man kan ta mindre om man är känslig. Vi brukar göra en rejäl gryta. Har man problem på riktigt ska man kanske ta lite mindre grönsaker och se till att de blir ordentligt genomkokta, annars får man se till att kyla av grytan ganska snabbt när den är färdig för att hindra kokprocessen från att fortsätta i den varma grytan och göra så att grönsakerna i förlängningen blir överkokta. Lägg upp gryta på tallrikar eller i en serveringsskål och kyl ner resten av grytan genom att ställa ut i kylan (ställ en klocka om det är minusgrader!), i källaren/garaget eller i sista hand ett kallt vattenbad. Stoppa aldrig in varm mat i kylen, det är dåligt för både miljön och elräkningen. Tina däremot gärna fryst mat i kylen, om du kommer ihåg att ta fram en dag i förväg, då bidrar den till att kyla kylen när den tinar, istället för att kyla huset! :)


INGREDIENSER:

250g broccoli
1 gul lök
1 bit ingefära efter smak
1 burk kokosmjölk
600 g laxfilé
1 lime
2 msk röd curry ( en om du vill ha en mildare gryta)
1 röd paprika
1/2 förpackning salladslök
2 vitlöksklyftor
1 tärning kyckling buljong ( eller 1-2 msk flytande fond)
1 dl vatten
Olja
Ris
1 tsk socker ( välj gärna palmsocker om du har hemma)

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka 3 1/2 dl ris ( gärna jasminris)

2. Finhacka löken, tärna paprikan, skala och finriv ingefäran ca 1 msk. Skär broccolin i buketter och strimla stjälken. Lägg broccolin i en skål och spara till punkt 6.

3. Hetta upp lite olja i en stekgryta. Stek lök, paprika, broccolistjälkarna, ingefära och pressa i vitlöken. Stek i några minuter 2-3 min.

4. Tillsätt 2 eller 1 msk rödcurry, 1 burk kokosmjölk, 1 dl vatten, kycklingbuljongen och sockret. Låt sjuda i 3-5 min.

5. Finstrimla salladslöken, skär laxfilén i lagom stora bitar ex 3x3 cm.

6. Lägg ner laxen och broccolibuketterna i grytan och sjud under lock 3-4 min. Smaka av grytan med pressad saft från 1 lime.

7. Strö salladslök över grytan och servera med riset.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar