onsdag 9 oktober 2013

Rödvinsbräserad Kalkon med ostronskivling och syltad silverlök

I lördags laga vi denna magiska rätt från Linas Inspirationskasse. Dock bytta jag ut matlagningsvinet mot en flaska Le Poiane, ripasso ett rustikt och kryddigt vin från Italien. Detta vin lämpar sig nog allra bäst till lamm, vilt eller nötkött men vart himla gott till denna gryta också!



Ingredienser:

Creme fraiché
Enbär
Kalkongrytbitar
Ostronskivling
Potatis
Sirap
Rött vin
Salladslök
Silverlökar
Vitlök
Kinesisk soja
Kycklingbuljong
Majsstärkelse
Mjölk
Olja
Salt
Peppar
Socker
Torkad Dragon
Torkad timjan
Äppelcidervinäger

Gör så här:

1. Skala och koka 1 kg potatis i lättsaltat vatten.

2. Klyfta 2 st silverlökar. Koka upp 1 dl äppelcidervinäger, 2 msk socker (palmsocker om du vill) 1/2 tsk salt och 3 enbär i en liten kastrull. Lägg i löken och låt sjuda 2-3 min. Ställ åt sidan.

3. Stek ca 600 g kalkongrytbitar i lite olja i en stekgryta. Pressa ner 2 klyftor vitlök. Krydda med dragon och timjan efter smak 2 tsk av varje ca. Dra ett par varv med pepparkvarnen.

4. Tillsätt 2-3 dl rött vin, 2 dl vatten, lite soja ca 1 tsk, 1 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda i 10-12 minuter.

5. Dela ca 250 g ostronskivling i mindre bitar. Finstrimla 1/2 förpackning salladslök. Stek svampen frasig i lite olja krydda med salt och strö på salladslöken, ställ åt sidan.



6. Häll bort vattnet från potatisen, tillsätt 1 dl creme fraiche, 1 dl mjölk och lite sirap, vispa med elvisp eller mossa med mosredskap. Smaka av med salt och vitpeppar. Till sist i en med rejäl klick smör och rör om!



7. Blanda 1 1/2 msk majstärkelse med samma mängd vatten (kallt) Vispa ner redningen i grytan och låt sjuda ytterligare 1-2 min.

8. Servera rödvinsbräserad kalkon med syltad silverlök, stekt svamp och potatismos.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar