måndag 7 oktober 2013

Krämig morotssoppa med knaperstekt bacon

Varm och härlig soppa är något som många förknippar med höst och vinter eller annars har man kanske en väldigt tråkig bild av de vattniga och oftast smaklösa sopporna som serverades i skolmatsalen som barn. Detta är tråkigt tycker jag och vill därför göra ett slag för soppor av alla slag. Soppor som är krämiga, mustiga, smakrika, mättande, släta, varma och även ibland kalla. Soppa har blivit något som vi  gärna äter en gång i veckan och då inte bara under hösten och vintern utan året om. Både till vardag och till fest! Soppa är enkelt att göra till många och passar därför perfekt att servera på fest med ett gott bröd och en god ost till. 

Krämigt het morotssoppa med
knaperstekt bacon
4 portioner (ger drygt 1 liter färdig soppa)

Detta behöver du:

1 knippe morötter (ca 7 stycken)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
6-7 dl kokosmjölk
Persilja
Timjan
Salt

Knaperstekt bacon till topping

Så här gör du:

  1. Skala morötter och lök, dela i mindre bitar.
  2. Skala vitlöken och krossa den lätt med kniven.
  3. Dela och rensa chilin.
  4. Häll upp ca 5 dl vatten i en mellanstor kastrull och salta lätt.
  5. Tillsätt morötterna, löken, vitlöken och chilin.
  6. Låt koka tills morötterna känns mjuka.
  7. Ta av kastrullen och mixa med stavmixern till en slät pure.
  8. Tillsätt kokosmjölken och mixa lite till.
  9. Sätt soppan på spisen och tillsätt persilja och timjan efter smak.
  10. Låt soppan koka upp och ta den sedan från spisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar