måndag 7 oktober 2013

Paleo

Förra veckan fick jag en fin kontakt med två kunder, ett par som använder en kost eller rättare sagt deras livsstil som heter Paleo, dem ville båda komma iform och må bättre. Tjejen hade tappat många kilo och mådde kanon tack vare att dem börjat äta efter Paleomodellen samt att de båda börjat träna. Blir så glad när man får chansen att träffa så fantastiska och glädjespridande människor. Det är tack vare dessa härliga kunder och många andra som gör att man vet att man har valt rätt yrke! Sa till dem att jag har inte en aning om vad Paleo är men att jag skulle läsa på tills nästa gång de kommer. Och det har jag gjort nu, tycker även att fler borde ta del av detta för jag tror att många hade kunnat må bättre tack vare denna kost. Nedan kan ni läsa om vad det är och hur ett basskafferi kan se ut.

Paleo betyder "Ursprungsmat", allt det som människan åt innan jordbrukt gjorde sitt intåg. Det är kosten som har skapat våra kroppar, alltså helt enkelt det vi är byggda av.Det är inte konstigt att vi mår bäst av att äta den kost vi är konstruerade för och av! Paleo kosten är inflamationshämande och programmerar om kroppen till sitt ursprung, man blir stark, frisk och hälsosam.


Från början var vi jägare och samlare, vi levde alltså av det vi lyckades fånga i naturen samt det vi kunde samla från marken, träden och buskar. Viltfångat kött, ägg, grönsaker, frukt, bär, nötter och rötter, detta var vad kosten bestod av. I dagens samhälle har vi inte samma möjlighet att jaga och samla men vi kan i butiken göra våra aktiva val. Undvik alltså hel- och halvfabrikat, spannmål, baljväxter, socker och mejerivaror. 

Bra basvaror för Paleo
Basen, huvuddelen av matpyramiden, inom Paleo utgörs av grönt (grönsaker och rotfrukter) samt kött (olika sorter), ägg och fisk. Övrigt som frukt, bär, nötter och fröer är "tillbehör", man ska alltså huvudsakligen äta av basen och sedan komplettera kosten med övrigt. I denna kost ingår också te,kakao,kaffe,honung och vanilj. 

Paleo innebär inte att avstå och helt utesluta sådant man älskar men man behöver få en förståelse för att det man äter dagligen påverkar hälsan, vikten, humöret och en hel massa andra funktioner i kroppen. Man behöver absolut inte ge sig själv dåligt samvete för en chokladbit, men man behöver förstå kopplingen mellan ett dagligt intag av müsli, pasta, kaka och smörgås ger en sämre fungerande kropp. Genom att äta naturlig och ren mat, som kroppen är byggd och utvecklad för, får man ett rejält försprång både fysiskt och psykiskt.

Bild lånad från google.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar