måndag 14 oktober 2013

Massor med smarta kökstips!


  • När du ska koka pasta är det ett hett tips att först koka upp vattnet i vattenkokaren innan du häller i det i kastrullen. På så sätt sparar du tid men ännu viktigare, du sparar energi. 
  • River man löken under spisfläkten så svider det inte i ögonen.
  • Ta matolja på marmorbänken eller annan matt yta. Testa också oljan på pepparkvarnen i trä så blir den glänsande och fin.
  • Frys ner färska örter i god olivolja/vatten/rödtjut. Släng ner i pannan/soppan/grytan!  


  • Grädda kladdkakan på 200 grader i 15 minuter, i stället för låg temperatur under längre tid. Den blir toppen och jättekladdig!
  • Vill du vara säker på att alltid få perfekta ägg? Stek dem i en skiva paprika. 
  • Ta hand om dina fina skärbrädor i trä. Diska bara med diskmedel om det är absolut nödvändigt, men ALDRIG i diskmaskin. Gnid in med citronsaft efter 4-5 användningar. Citronoljan smörjer och förhindrar sprickor, och saften är bakteriedödande samt tar bort otäck lukt. Naturligt, billigt & bra!
  • Riv det frysta eller hårda smöret på ett rivjärn. Det tinar/mjuknar blixtsnabbt och fördelar sig jämnt i degen.
  • Har du lyckats att bränna vid kastrullen? i med en bitsocker det suddar ut det brända!
  • Ställ den nykokade syltburken uppochned tills den svalnat. Vakuumet som skapas håller mögel borta och sylten är fräsch längre!
  • Tips till småbarnsföräldrar och andra-  vichyvatten på ljusa kläder tar bort gräsfläckar.
  • För fläckfria produkter i rostfritt - använd matolja.
  • Var förberedd inför oväntade fikabesök: frys en rulle kakdeg! När gästerna kommer är det bara att ta fram, skära upp ooch grädda. Färdigt på mindre än en kvart!
  • Använd plasthandskar när du skär lök, rullar biffar, bakar bröd m.m. så slipper du lukt och kladd. Ta enkelt av mitt i matlagningen om telefonen ringer eller barnen behöver hjälp. Smidigt och enkelt!
  • Inbrända rester i ugnen är inte längre något problem, häll på bikarbonat och häll på vatten. Låt stå över natten, sedan torkar du bort allt- enkelt och bra!
  • Lite bakpulver i diskhon gör den extra fin och glansig!
  • Återanvänd värmen från ugnen! När du använt ugnen och är färdig öppna luckan och låt eftervärmen värma upp huset eller lägenheten. Spar både elräkningen och miljön!
  • För att få fluffigt potatismos använd inte för mkt smör eller mjölk använd istl olivolja och kör i assistenten. 
  • Pensla gallret med citron innan du ugnsgrillar, då går det lättare att göra rent efteråt.
  • Pensla pajbotten med äggvita innan du förgräddar, då behåller den sin frasighet.
  • Pensla lite olivolja på rivjärnet så fastnar inte osten.
  • Vänd en muffinsplåt och klä med browniedeg grädda så får du goda skålar att servera glass i sedan.
  • En äggkopp med lite balsamvinäger, en droppe olja och en droppe diskmedel håller bananflugor borta!
Har du något smart och trevligt kökstips skriv gärna en kommentar till mig så jag kan lägga till tipset här på bloggen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar