torsdag 10 oktober 2013

Mina saftiga Kanelbullar




Kanelbullar

5 dl mjölk
50 g jäst, för söta degar
150 g smör
1-2 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl special , jag brukar alltid ta mindre olika varje gång hur mkt men tycker degen ska vara lite kladdig då blir bullarna inte så torra. 
Pensling: 1 ägg 
Garnering: pärlsocker ev mandelspån om man vill

Fyllning

30-50 g smör
400-500 g mandelmassa
kanel efter smak
lite socker 2 msk kanske

Tillagning

1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.

2. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter eller ner i en stor gryta.

3. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

4. Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Jag brukar sikta ner mjölet vet inte om degen blir bättre då har fått för mig det. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.

5. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

6. Sätt ugnen på 250°C.

7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

8. Blanda ingredienserna till fyllningen och rör smeten smidig. Kavla ut varje degbit till en stor avlång kaka, ca 25 x 50 cm.

9. Bred på hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 24 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter eller tills bullarna fått en läcker färg.

11. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar